CREȘTEREA OSOASĂ ȘI MUSCULARĂ NE MATURIZEAZĂ... CREIERUL

Distribuie pe:

Experți din întreaga lume, citați de descopera.ro, susțin că gena care reglează creșterea osoasă și musculară din metabolismul mamiferelor (inclusiv al oamenilor) are un rol de maturizare a creierului, prin intermediul percepției și al învățării (atât la oameni, cât și în cazul primatelor).

„Prin studiul nostru, am ilustrat situația dramatică a retehnologizării creative și economizatoare a genelor, mecanism specific, care contribuie cu vastele variabile ale speciilor care împart același set de gene, diferite în mod profund prin fiziologia lor.

Descoperirea dezvăluie că osteocrina, genă prezentă în scheletul muscular al mamiferelor, este inactivă în creierul șoarecilor și foarte activă în creierul primatelor și al oamenilor, în celulele din neocortex (cea mai evoluată zonă din creierul primatelor).

Totodată, am descoperit că gena este prezentă într-o zonă a creierului responsabilă pentru funcțiile înalte și gândire, acest fapt sugerând că aceasta poate ajuta la dezvoltarea percepției, trăsătură prin care creierul uman se distinge de cel al primatelor.

Dezvoltarea creierului la oameni și la alte primate este afectată în profunzime de experiențele senzoriale și interacțiunile sociale, iar studiul a căutat să deslușească genele din creier care devin active și inactive de experiențe care alimentează creșterea funcțiilor creierului.

Astfel, am descoperit ceea ce noi considerăm a fi un indiciu critic al evoluției creierului uman, unul care ne oferă o viziune clară asupra mecanismelor genetice, care stau la baza diferenței dintre percepția oamenilor și a șoarecilor.

Pentru a realiza experimentele, am analizat nivelul ADN-ului din creierul șoarecilor, al șobolanilor și al oamenilor. Deși majoritatea genelor erau activate, atât în creierul oamenilor, cât și în cel al șoarecilor, am observat un mic tip de gene care erau activate doar în creierul oamenilor. Mult mai des, gena din oase - osteocrina - este prezentă în mare parte doar în creierul oamenilor, în creierul șoarecilor fiind inactivă!

Ceea ce am constatat, prin amplasarea celulelor din creier prelevate de la toate cele trei specii, în containere de laborator, este că stimularea chimică activează osteocrina în mod selectiv din neuronii excitatori", susțin oamenii de știință.

 

Lasă un comentariu