Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor

Distribuie pe:

Delincvența juvenilă este un segment al criminalității care necesită o atenție deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu ușurință în capcana infracționalității datorită caracteristicilor vârstei - teribilism în orice domeniu și dorința de a gusta noul la orice pas. Din motive diferite - dorința de aventură, influența anturajului, probleme financiare, familiale sau doar pentru că uneori tinerii doresc să obțină prea mult în timp foarte scurt, aceștia ajung în sfera criminalității. Pentru prevenirea acestei categorii de acte antisociale, IPJ Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a organizat diverse activități de prevenire, acestea reflectând și o bună cooperare intra și interinstituțională.

Astfel, elevii liceelor târgumureșene (Liceul Tehnologic „Electromureș", L.P.S. ,,Szasz Adalbert", Liceul Tehnologic ,,Aurel Perșu", Liceul Tehnologic ,,Avram Iancu", Liceul de Artă, Liceul Economic „Transilvania", Liceul Tehnologic ,,Traian Vuia"), precum și persoane aflate în stare privativă de libertate în Penitenciarul Târgu-Mureș au participat, de la începutul anului școlar, la o serie de întâlniri găzduite de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș. Derulate în cadrul proiectului de prevenire a delincvenței juvenile „Deschide-ți mintea, nu fi închis!", activitățile și-au propus informarea elevilor asupra aspectelor legale ce țin de infracționalitate și conștientizarea consecințelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracțional și au fost coordonate de ofițeri din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității. De asemenea, au participat și reprezentanți ai Penitenciarului Târgu-Mureș.

,,Proiectul anterior menționat a debutat în anul școlar 2011-2012 și constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu și persoane tinere aflate în stare privativă de libertate. Considerând impactul pozitiv pe care proiectul l-a avut asupra beneficiarilor, s-a propus reluarea acestui tip de activități și în cursul anului școlar 2016-2017. Subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvența juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenței, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracțional și pragul delincvențial, situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și măsuri de prevenire a acestora etc. Elevii au avut ocazia să afle direct, de la cei de vârste apropiate lor, ce înseamnă viața după gratii, cu îngrădiri ale libertății și schimbarea sensului valorilor precedente încarcerării, astfel punându-se în valoare potențialul educativ al experiențelor de viață ale persoanelor private de libertate", sublinia comisar șef Pîncă Gabriela, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș. Domnia sa adauga că, la finalul activităților, elevilor li s-au aplicat chestionare în vederea evaluării eficienței, iar aceștia au scos în evidență, prin răspunsurile oferite, două aspecte care li s-au părut relevante, respectiv importanța majoră a relației între copil și părinte, membrii familiei reprezentând singurul suport în situații de criză, iar celălalt aspect se referă la ideea greșită de a eticheta persoanele după o singură greșeală comisă, respectiv la fragilitatea limitei dintre lege și fărădelege și la ușurința cu care fiecare poate să ajungă să greșească. În activități au fost implicați peste 450 elevi și cadre didactice din cadrul unităților de învățământ, care au manifestat un interes foarte ridicat față de toate aspectele prezentate.

Lasă un comentariu