Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș: „Propun reducerea chiriilor pentru locuințele ANL, iar banii să rămână la autoritățile publice locale!"

Distribuie pe:

Potrivit legislației în vigoare, actele normative ce vizează sau implică, în orice mod, autoritățile publice locale, se pot adopta numai cu înștiințarea, acordul sau avizul organizațiilor reprezentative - în speță Asociația Municipiilor din România. Nerespectarea acestui deziderat produce efecte dintre cele mai dezavantajoase, rod al unor acțiuni ce nu țin cont de realitățile din teritoriu, a declarat primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, dând ca exemplu cea mai recentă dovadă a nerespectării acestui deziderat.

Chiriile exorbitante pun pe fugă 40% dintre chiriașii ANL

„Sunt câteva măsuri luate de guvernul anterior, măsuri ce au trecut neobservate, dar ale căror consecințe se resimt în prezent. Mă refer la plata chiriilor pentru locuințele ANL. Ușurința și graba cu care ministrul Dezvoltării de atunci a instituit această nouă hotărâre face ca, la ora actuală, când se dorește reactualizarea contractelor pe acest tip de locuințe, aproape 40% dintre chiriași să renunțe la ele, chiria fiind prea mare: de la 90 de lei pentru o garsonieră, se ajunge la 270 de lei, iar pentru un banal apartament cu două camere, de la 230 de lei, la 500 de lei. Este un lucru care, peste noapte, generează probleme", precizează primarul municipiului.

Tinerii - derutați și înșelați

„Este foarte greu să le spui, acum, tinerilor care locuiesc în blocuri ANL că a fost o măsură corectă, menită a le asigura o locuință, a-i încuraja să rămână în România, să lucreze în țară, și să vii, peste noapte, să le fixezi asemenea chirii. I-am scris o scrisoare ministrului Dezvoltării și am rugat-o pe doamna ministru Sevil Shhaideh să analizeze acest aspect și să putem lua în calcul, de urgență, o modificare sau o revenire asupra acestui subiect", anunță dr. Dorin Florea.

Vânzarea locuințelor ANL - o mare greșeală

„Timp de opt ani la rând, s-a încercat vânzarea acestor locuințe, ceea ce este o mare greșeală. Nu faci locuințe ca să le vinzi, asta o fac dezvoltatorii privați; tu, administrație publică, faci locuințe ca să-i încurajezi pe tineri să-și întemeieze o familie, să lucreze și să rămână în țară. Or, să vinzi locuințele ar însemna să transferi blestemul pe acești tineri care, până la 50 de ani, vor fi în permanență sufocați de către bănci, presați să cumpere o casă scumpă, pentru ca, la 50 de ani, să-și dea seama că au muncit degeaba, locuința fiind nepotrivită pentru nevoile și exigențele lor".

Grosul banilor merge la București!

Au fost înființate - mai spune primarul - tot soiul de ministere numai pentru ca miniștrii să-și umple buzunarele: „La fel și acum, 90% din chiria asta exagerată pleacă spre București. Nu este normal. Blocurile aparțin autorităților locale. Propun o reducere a chiriilor, iar banii să rămână autorităților locale, pentru că ele trebuie să întrețină aceste blocuri, iar terenurile sunt ale primăriei", a conchis dr. Dorin Florea.

Menționăm că Hotărârea de Guvern nr. 251 din 6 aprilie 2016, care modifică modul de calcul al chiriilor pentru locuințele ANL, a stârnit un val de nemulțumire în rândul chiriașilor, la nivel național. Într-o petiție adresată Avocatului Poporului, semnatarii reclamă faptul că triplarea chiriilor și calcularea acestora în funcție de venit sunt fapte ce contravin drepturilor omului, ducând la discriminare și încurajarea muncii nefiscalizate. „Această măsură reprezintă de fapt o nouă taxă pe muncă și nu vedem de ce noi, cei care muncim să ne întreținem familiile, trebuie să muncim mai mult pentru aceleași condiții de trai față de alții care primesc ajutoare de la stat", se arată în documentul citat.

Lasă un comentariu