Rațele sălbatice - animale sociale

Distribuie pe:

Interlocutor: biolog Attila MARTON, Asociația Grupul Milvus

- În zilele geroase, pe pârâul Pocloș din Târgu-Mureș, pe tronsonul dintre străzile Budai Nagy Antal și Secerei, trecătorii pot observa rațe sălbatice. Ce ne puteți spune despre ele?

- Rața mare (Anas platyrhynchos) este o specie comună care cuibărește și iernează în România. Masculii se pot deosebi de femele deoarece au capul verde irizant, iar femelele sunt maronii. Aceste rațe, care se adăpostesc în orașele ce au luciu de apă neînghețat în perioada de iarnă, provin probabil din populația autohtonă sau din populațiile din nord. În momentul de față, rața mare se regăsește în unele zone ale pârâului Pocloș, la turbină sau chiar pe râul Mureș, unde nu este înghețat. Se hrănesc cu plante acvatice sau diversele nevertebrate care sunt în apă. Nu este ceva foarte rar ca păsările acestea să fie văzute în mediul urban. Câteva perechi cuibăresc și în oraș sau la periferia acestuia, doar că le vedem mult mai rar vara. Pe lângă rața mare, sunt și câteva exemplare de cormoran în oraș, care pescuiesc în râul Mureș sau în apa de la turbină. Noi ne bucurăm că sunt aici și că oamenilor le pasă de prezența lor.

Este un bun prilej de a cunoaște aceste specii de aproape.

- Cum explicați că în urmă cu mai multe săptămâni erau doar câteva zeci de rațe, iar în prezent numărul lor depășește o sută?

- Dacă în urmă cu câteva săptămâni sursele de apă din jurul orașului nu erau înghețate sau aveau suficiente surse de hrană, rațele nu aveau motive să intre în oraș și să exploreze noi surse de hrană. Trebuie să amintim și faptul că pârâul Pocloș, dat fiindcă nu este folosit de animale pe timpul anului, acumulează destul de multă hrană pentru aceste păsări, care poate fi consumată iarna.

- Ce fel de hrană le pot oferi trecătorii?

- Teoretic le pot hrăni cu pâine, deși în unele locuri literatura de specialitate spune că aceasta poate cauza o malformație a aripii. Nu am văzut însă astfel de cazuri. Probabil nu mănâncă o cantitate atât de mare de pâine încât să le provoace așa numitele ,,aripi de înger". Iubitorii acestor păsări le pot oferi însă și porumb.

- Se anunță între ele? Cum află unde sunt sursele de hrană?

- Se mișcă de obicei împreună, fiind animale sociale, deci putem vedea grupuri de 15-20 sau chiar mai multe împreună. Există o coeziune socială destul de dezvoltată între aceste păsări.

 

Lasă un comentariu