Economia din regiunea Niraj -Târnava Mică - Serviciile de ecosistem -oportunități de afaceri

Distribuie pe:

În interviurile și chestionarele realizate în 55 de unități economice din 14 localități de pe valea Nirajului și a Târnavei Mici (Păsăreni, Bolintineni, Vărgata, Valea, Mărculeni, Călugăreni, Măgherani, Eremitu, Șilea Nirajului, Eremieni, Mitrești, Bereni, Torba și Câmpu Cetății), reprezentanții unităților economice au acordat între 0 și 5 puncte pentru 12 servicii de ecosistem - biodiversitatea, fertilitatea solului, fânul și pășunatul, materialul lemnos, plantele medicinale - ciupercile - fructele din pădure, mierea - nectarul, polenizarea, managementul apei, protecția împotriva eroziunii, protecția împotriva schimbărilor climatice, turismul și identitatea locală - dar și relevanța acestora pentru domeniul de afaceri în care își desfășoară activitatea. Dintre acestea, apa, fertilitatea solului și identitatea locală au acumulat cele mai multe puncte.

Proiectul este derulat de Asociația „Grupul Milvus" din Târgu-Mureș prin Granturi SEE în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor", în colaborare cu Academia Maghiară de Științe și CEEweb for Biodiversity (o coaliție europeană de organizații de mediu).

Apa - unul dintre cele mai importante servicii de ecosistem

Legislația de mediu în vigoare și modul de aplicare a acesteia în afacerile proprii a constituit un alt subiect în privința căruia cercetătorii s-au arătat interesați, dorind să afle părerea agențiolor economici din regiunea Niraj - Târnava Mică.

Fiecare sector economic este de acord că apa este unul dintre cele mai importante servicii de ecosistem pe care îl primim de la natură, iar reglementările din acest domeniu trebuie aplicate indiferent de activitate.

Cele mai importante servicii de ecosistem în sectorul alimentar și cel de găzduire al turiștilor sunt reprezentate de identitatea locală și turism, deși turismul nu are o relevanță ridicată pentru fermierii care produc doar pentru piața locală. Cu toate acestea, ar putea fi un sector important în viitor, dacă se vor dezvolta serviciile agroturistice.

„Apa este viață. Esența. Fără un bun management al apei nu putem vorbi de bunăstare, de o bună funcționare a economiei din niciun punct de vedere. Mă bucur că oamenii din regiunea Niraj - Târnava Mică consideră apa o valoare inestimabilă, că sunt conștienți de acest fapt și că își doresc o mai bună reglementare în privința apei", sublinia Kelemen Katalin, managerul proiectului.

 

Lasă un comentariu