Există cantități suficiente de lemne de foc sau se poate vorbi de o criză în județul Mureș?

Distribuie pe:

O întrebare care revine în actualitate odată cu scăderea temperaturilor. În ultimii ani, populația a avut de suferit în ceea ce privește necesarul de lemne de foc, iar prețul lemnului de foc pentru populație s-a dublat în ultimul an, ca urmare a înăspririi legislației.

Referitor la acest subiect, în ceea ce privește situația în județul Mureș, domnul ing. Adrian Pîrlea, purtător de cuvânt la Direcția Silvică Mureș, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA București, a făcut următoarele precizări:

,,Suprafața împădurită a județului Mureș este de 206.000 hectare, din care:

-103.000 ha păduri de stat administrate de Direcția Silvică Mureș,

- 103.000 ha păduri private: ale UAT-urilor 57 mii ha, 8 mii ha culte, composesorate 12 mii ha, 21 mii ha persoane fizice.

Posibilitatea pădurior mureșene, aprobată de minister, este de 700 mii mc pe an, în toate pădurile indiferent de forma de proprietate. Vorbim aici de lemn care în proporție de 80 % este industrializabil, deci ar trebui să intre în fabricile de prelucrare a lemnului brut și fabricile de mobilă.

Doar 20% din lemnul scos din pădure este, conform normelor, lemn de foc, adică 140.000 mc.

Prin Hotărarea Guvernului nr: 617 din 31 august 2016 se aprobă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care stabilește sortimentele industriale de materiale lemnoase fasonate și lemnul de foc aferent partizilor autorizate la exploatare, apobă normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și măsurile de aplicare a Regulamentului UE nr: 995 din 2010 al Parlamentului European, stabilind obligațiile ce revin operatorilor economici care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Volumul de masă lemnoasă care rămâne la dispoziția Direcțiilor silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor este de 15% din volumul exploatabil al pădurilor statului. În cazuljudețului Mureș, din 460 mii mc aprobați la exploatare și puși la vânzare prin licitație către agenții economici atestați să exploateze masa lemnoasă, este de 15.000 mc, din care lemn de foc conform reglementărilor este de 1.840 metri cubi, la un preț de 90-100 de lei pe metru ster, loco drum forestier, adică lângă pădurea din care s-a tăiat.

În aceeași manieră se calculează și volumul de masă lemnoasă care se poata exploata în pădurile private, din care o pondere importantă o au UAT-urile, care conform Hotărârii Guvernului nr: 617 au obligația să vândă direct către populația din cadrul localităților pe care le administrează lemnul pentru încălzirea locuințelor.

Masa lemnoasă pe picior pe care o extrag, prin exploatare din partizile autorizate la tăiere, agenții economici care au adjudecat masa lemnoasă, în urma licitațiilor deschise, organizate de administratorii sau proprietarii de păduri, nu au obligații, anume, de vânzare către populație a lemnului de foc, dar într-o ecomomie de piața liberalizată, sunt un factor important de vânzare către cei interesați a masei lemnoase, inclusiv a lemnului de foc, nu numai în România ci și pe piața Uniunii Europene.

O statistică actuală, făcută doar în zonele negazeificate ale județului Mureș, calculând că într-o locuință se consumă 6 mc de lemn de foc pe an (zece metrii steri), a rezultat un volum de 134.000 de metri cubi de lemn de foc necesari pe an, care reprezintă un procent de 20% din masa lemnoasă exploatabilă la nivelul județului Mureș în toate pădurile indiferent de forma de proprietate.

Din satisticile de vânzare a masei lemnoase rezultă însă că pe piață cererea de lemn, ca și combustibil, este mare și în zonele gazeificate, lemnul fiind probabil mai ieftin decât gazul metan, la care dacă mai adaugăm și exporturile pe piața Uniunii Europene, constatăm că cererea este mai mare ca resursa de lemn de foc legal stabilită de autoritatea centrală care răspunde de silvicultură.

De aici au apărut și prețurile mari la care se vinde acum, în sezonul rece, lemnul pentru încălzirea locuințelor, dar avem șio componentă infracțională, constând în faptul că tot mai mulți cetățeni taie și fură arbori din fondul forestier, riscând să plătească amenzi mari, între 1.000 și 30.000 de lei, sau să li se întocmească dosare penale și să fie deferiți instanțelor de judecată.

Soluții pe care le considerăm bine de luat pe termen scurt și mediu în vederea soluționării problemei de aprovizionare a populației cu lemn pentru încălzirea locuințelor:

- Aprobarea de către autotitate (Ministerul Apelor și Pădurilor) a unor cote de masă lemnoasă fără scoaterea la licitație către agenții economici, ci prin vânzare directă către populație atât din pâdurile de stat cât și din cele în administrarea Primăriilor

- Înființarea de depozite de lemn de foc și cherestele în localități cu sprijinul UAT-urilor, căci R.N.P. nu deține suprafețe în intavilanul localităților, care, aprovizionate în tot timpul anului cu lemn de foc, ar duce la o aprovizionare mai bună și din timp cu lemnul de foc necesar în gospodăriile oamenilor

- Reînființarea programelor de împădurire a terenurilor degradate care nu mai sunt utile în agricultură și care pot fi readuse în circuitul economic al țării prin împădurirea lor

- Folosirea de specii repede crescătoare și aplicarea regimului de tăiere la perioade mai scurte de 30 - 40 de ani, nu de 100 -120 de ani cum se taie pădurile pentru economia forestieră

- Sprijinirea proprietarilor de terenuri cu puieți forestieri în vederea împăduririi acestora

- Înființarea de programe educaționale care să explice rolul și rostul ecosistemelor forestiere, nu numai ca resursă de combustibil, ci și privind consumul dioxidului de carbon care se înmagazinează în arbori, eliberarea oxigenului, reglarea circuitului apei în natură, stabilizarea solurilor și rezolvarea problemelor de eroziune a acestora etc."

Lasă un comentariu