IEROMONAHUL ADRIAN FĂGEȚEANUL(1912 - 2011)

Distribuie pe:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept „Anul omagial al educației religioase, al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului".

Părintele Adrian s-a născut la data de 16 noiembrie 1912 în localitatea Deleni, Basarabia de Nord, Ucraina de azi lângă Hotin, într-o familie în care tatăl era preot. După terminarea studiilor medii la Cernăuți, urmează tot aici Facultatea de Drept între anii 1931 - 1937. Între 1937 și 1941 își face stagiul de avocatură la Fălticeni și Bacău ocupând mai multe funcții la Ministerul de Interne.

Fascinat de mișcarea legionară, totuși, nu s-a înregimentat în ea. Cu toate acestea este arestat în ianuarie 1941 și condamnat la 5 ani de închisoare pentru motivul „acte pregătitoare rebeliunii". Este eliberat în iunie 1941 și trimis pe frontul din Rusia, unde este rănit grav la Stalingrad. După acest moment este adus în țară și internat la lagărul de la Târgu Jiu de unde este eliberat în 1943.

Tot în acest an se hotărește pentru călugărie, fiind călugărit la Mănăstirea Putna sub numele de Adrian. După călugărie urmează cursurile Facultății de Teologie de la Cernăuți.

Între 1945 și 1946 este din nou arestat și internat la lagărul de la Slobozia-Ialomița. În 1947 pleacă la București pentru a studia filosofia, unde începe să se apropie de Mănăstirea Antim și de mișcarea „Rugul aprins".

 

Între 1950 - 1956 este din nou închis, iar după eliberare este primit la Mănăstirea Lainici, fiind însărcinat cu ascultarea de a instrui monahii în literatură, gramatică, limbi străine și istorie.

În 1958 este din nou arestat și condamnat la 20 de ani de muncă silnică și 10 ani degradare civică. Este însă eliberat în 1964 cânds-a făcut amnistierea deținuților politici.

Iată, așadar, că părintele ieromonah Adrian a petrecut peste

12 ani în temnițele comuniste de la: Galata, Văcărești, Brașov, Târgu Jiu, Slobozia, Făgăraș, Jilava,Canal, Aiud, Suceava.

În anul 2003, la vârsta de 91 de ani pleacă de la Mănăstirea Antim și trăiește ca sihastru la Schitul Locurele de lângă Lainici până în anul 2011. Trece la Domnul la 27 septembrie 2011 la vârsta de 99 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Lainici.

Rămân în amintirea noastră câteva dintre vorbele sale consemnate de scrierile sale și ale vremii dintre care cităm câteva, citate din care ne putem da seama de tăria credinței sale, de puterea răbdării și a iertării de care a dat dovadă:

- „Nu o să mă crezi, frate, dar în închisoare am fost cel mai aproape de Dumnezeu. Acolo prețuiai tot darul Său";

- „Dacă vrem să ne înfrânăm trupul de la cele necurate și dacă vrem să ne rugăm, nu există «nu pot»";

- „Oamenii îl caută pe Dumnezeu numai la necaz, greutăți și suferințe. Îi sfătuiesc pe toți creștinii să nu uite de rugăciune nici când le este bine. Și să nu pună pe alții să se roage pentru ei. Să se roage pentru ei înșiși";

- „Numai cei ce au capacitatea de a se jertfi pentru ceilalți se mântuiesc";

- „Cerul e acolo unde se face voia lui Dumnezeu".

Veșnică odihnă să dea Dumnezeu părintelui ieromonah Adrian, iar noi cu siguranță că prin persoana și viața părintelui am câștigat încă un sfânt și un rugător pentru noi înaintea Sf. Treimi. AMIN!

 

Pr. paroh:BOGDAN STELIAN RACOȚI

Parohia Ortodoxă Română„Sf. Arhid. Ștefan"Cristești - Mureș!

Lasă un comentariu