Necazurile iernii - Entorse, luxații, fracturi

Distribuie pe:

Direcția de Sănătate Publică Mureș atrage atenția, într-un comunicat, asupra afecțiunilor aparatului locomotor (entorse, luxații, fracturi) ce pot apărea în sezonul rece, ca urmare a unor traumatisme, vizate fiind nu doar persoanele care practică sporturi de iarnă, ci și toți cei care se deplasează pe trasee acoperite de gheață sau, pur și simplu din neatenție, sunt victimele unor astfel de traumatisme.

Afecțiunile traumatice de la nivelul articulațiilor se manifestă prin durere intensă, articulație  mărită (cu edem) și uneori acumulare de sânge intraarticular cu posibilitatea formării unor hematoame. La suprafața pielii se observă echimoze (vânătăi).

Entorsele și luxațiile se produc prin suprasolicitarea, întinderea, răsucirea, forțarea ligamentelor, fără ca oasele să părăsească articulația. Aceasta se umflă, devine dureroasă, iar mișcarea este uneori imposibilă. Dacă traumatismul este puternic, poate provoca și leziuni ale cartilajelor, ale mușchilor și tendoanelor. Pot să apară chiar rupturi de tendoane și de capsulă articulară.

Primul ajutor constă în imobilizarea membrului într-o poziție nedureroasă și transportarea la spital. În luxații nu este voie să se repună oasele la loc, deoarece pot fi lezați nervii. În cazul luxațiilor, suprafețele articulare de la nivelul capetelor osoase pierd contactul între ele; apare o   dislocare pentru care medicul ortoped trebuie să intervină în vederea restabilirii raporturilor osoase normale (realizarea unei bune îmbinări între oase la nivelul articulației).

Cele mai dificile situații apar în cazul fracturilor; durerea este intensă apărând chiar din primul moment datorită mobilității capetelor osului fracturat. Capetele osoase rupte uneori se pot deplasa și determină lezarea vaselor de sânge, a nervilor și a mușchilor, alteori deplasarea fiind mare, capetele perforează pielea sau pătrund în organe ( dacă este vorba de coaste rupte sau în cazul fracturii de bazin ).La bătrâni sau la persoane cu diverse afecțiuni osoase pot apărea fracturi în urma unor traumatisme minore, sau chiar la efectuarea unui pas greșit, se subliniază în comunicatul DSP.

Imobilizarea fracturilor închise sau deschise se face cu ajutorul atelelor, care pot fi standard  sau improvizate, moi sau  rigide, confecționate din scânduri, metal, plastic ș.a.) dar trebuie să fie suficient de lungi pentru a prinde ambele articulații ale osului rupt.

Cele mai periculoase sunt fracturile deschise. Capetele oaselor străpung pielea și mușchii producând hemoragie. În astfel de cazuri trebuie acoperită rana și oprită sângerarea, imobilizată partea accidentată, prevenită întreruperea circulației sângelui, iar persoana trebuie transportată de urgență la spital.

În toate aceste situații este necesară prezentarea la medic pentru a ne asigura de adoptarea unei conduite optime vindecării și recuperării corespunzătoare, fundamentată pe stabilirea diagnosticului corect și tratamentului adecvat, mai precizează specialiștii din cadrul DSP Mureș.

Lasă un comentariu