CUZA ȘI EMINESCU

Distribuie pe:

Asociația Culturală ,,Maris Dava'' a omagiat joi, 19.01.2017, doi ,,stâlpi de țară'' ai acestui jertfelnic neam românesc, Domnul principatelor unite Moldova și Țara Românească, Al. Ioan Cuza, și Înaltul Domn al Limbii Române, Mihai Eminescu, doi români cu drag de țară care și-au înstelat urma trecerii lor prin lume, veșnicind-o și însfințind-o de-a pururi în sufletele noastre.

Despre Al. Ioan Cuza ne-a vorbit prof. IOAN MUNTEANU, punctând toate momentele importante ale vieții domnitorului, creșterea, mărirea și decăderea lui, trăsăturile sale de caracter care au dat putere și tărie actelor de importanță istorică ce au schimbat din temelii viața acestei țări, prietenii și dușmanii lui, cei care, la fel ca și astăzi, când țării începe să-i meargă puțin mai bine, blestemul dezunirii, trădarea, lașitatea, ne opresc întorcându-ne înapoi din drumul nostru. A fost o adevărată lecție de istorie națională ținută de un profesor din vechea generație, care, prin competență, rigoare, ton, a captat auditoriul venit în număr foarte mare la acestă manifestare.

Despre Mihai Eminescu ne-a vorbit tânărul profesor CIPRIAN FĂRCAȘ, care, în comunicarea făcută și prezentată cu mijloace audio-vizuale, a punctat două importante laturi ale muncii Eminescului, jurnalismul și reflectarea istoriei în creația sa. Foarte documentat și cu multe noutăți, domnul profesor ne-a prezentat un Eminescu inedit, mare patriot, luminat, cu viziune, a cărui operă în domeniile amintite este și astăzi atât de actuală.

În finalul manifestării domnul prof. IOAN GÂJU, președintele Asociației ,,Maris Dava", a înmânat unor participanți, ce sprijină activitatea asociației, frumoase diplome, iar subsemnatul am susținut un recital de poezii din creația proprie, închinate Eminescului.

A fost o seară deosebită ce ne-a mângâiat inima și sufletul, scoțându-ne pentru o clipă din preaplinul vieții de amar și întristare a acestui cotidian lipsit de speranță și bucurii.

Lasă un comentariu