24 Ianuarie 1859 - „Unirea Mică"… atât de MARE!!!

Distribuie pe:

24 Ianuarie 1859 semnifică de fapt ziua de naștere a statului național unitar român. Cine nu a cântat și jucat cel puțin o dată „Hora Unirii" a poetului Vasile Alecsandri pe muzica compusă de Alexandru Flechtenmacher!? Putem spune că a fost o poezie profetică a poetului, fiind publicată pentru prima dată în anul 1856 în „Steaua Dunării" - revista lui Mihail Kogălniceanu. Versurile care au străbătut veacul au fost și sunt îndemn la unitate, fraternitate, omenie și dragoste de neam și țară:

„Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inima română,

Să-nvârtim hora frăției

Pe pământul României!

 

Iarba rea din holde piară!

Piară dușmănia-n țară!

Între noi să nu mai fie

Decât flori și omenie!"

La împlinirea a 158 de ani de la acest eveniment, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" Sărmașu a organizat reuniunea culturală „File de istorie" la care au fost prezenți copii, părinți, cadre didactice care au dorit să marcheze evenimentul într-un cadru cultural.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Național. Doamna bibliotecar Dinuca Burian a prezentat o expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859. Au fost expuse lucrări care au tratat evenimentul de la 1859 din perspectivă istorică și literară.

O scurtă evocare a momentului istoric de la 1859, denumită „24 Ianuarie 1859 - Ziua de aur a veacului al XIX-lea", a fost făcută de Iuliana Socaciu. A fost prezentată conjunctura istorică care a dus la realizarea ad-hoc a unirii Moldovei cu Țara Românească prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în cele două țări. O „Unire Mică" dar…atât de Mare!!! - pasul care a condus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Și … nu se poate 24 Ianuarie fără Moș Ion Roată! Elevii clasei a IV-a A de la Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmașu, pregătiți de doamna învățătoare Rațiu Irina, au prezentat sceneta „Mica Unire - 24 Ianuarie 1859". Personaje reprezentative ale evenimentului au fost readuse în actualitate. Elevii au reușit să transpună artistic „fierberea unirii" de la Iași, acest măreț și nobil act național.

Așadar, vorba boierului: „Astăzi toți, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile și la fericirea țării. Muncă și câștig, datorii și drepturi pentru toți deopotrivă."

Lasă un comentariu