Aniversarea Zilei Unirii Principatelor Române - 24 Ianuarie 2017

Distribuie pe:

Instituția Prefectului - Județul Mureș a organizat marți, 24 Ianuarie 2017, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, o ceremonie militară și religioasă cu ocazia aniversării Zilei Unirii Principatelor de la 1859.

La ceremonie au fost prezente numeroase oficialități locale și județene, alături de comandanții Garnizoanei Târgu-Mureș, ai Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și ai celorlalte instituții locale din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Ca în fiecare an, festivitatea s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii.

Prezentăm mai jos discursul rostit cu acest prilej de prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga:

„Doamnelor și domnilor,

Ne-am strâns și în acest an aici, ca de fiecare dată de 24 Ianuarie, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a aduce un omagiu înaintașilor noștri care au înfăptuit Unirea Principatelor, eveniment care a reprezentat primul pas întru realizarea României Mari.

Vorbim de făuritorii statului român modern - pentru că Unirea Principatelor a fost urmată de reforme decisive, care au pus temelia țării noi, precum reforma agrară, reforma învățământului, reforma fiscală, reforma justiției.

Dar nu numai de Alexandru Ioan Cuza trebuie să ne aducem aminte astăzi, când sărbătorim actul istoric care a marcat debutul transformării României.

Unirea de la 1859 și crearea statului român modern se datorează, în egală măsură, și viziunii și priceperii unui om de stat de calibrul lui Mihail Kogălniceanu (în treacăt fie spus, acesta nu are o statuie în Târgu Mureș), dar și - sau mai ales - celor pe care îi numim „talpa țării", oameni simpli, pe care de multe ori îi uităm.

În astfel de momente, ar trebui să reflectăm, cu toții, la întrebarea dacă am făcut în fiecare zi tot ce ținea de noi și mai ales dacă am făcut împreună.

Cred că acum, ca și la 1859, e nevoie de viziune, implicare și civism. Și de unire.

Mi-a venit zilele acestea în minte povestea lui Ion Creangă, „Moș Ion Roată și Unirea". Și mi-am dat seama că pentru realizarea oricărei reforme, pentru restartul pe care dorim să îl dăm României, e nevoie să punem umărul, cu toții, cu mic, cu mare, și să tragem în aceeași direcție.

Desigur, e nevoie de o viziune și de un proiect. Dar, mai ales, e nevoie de unire. E nevoie de noi toți.

Vă mulțumesc!"

 

Lasă un comentariu