Sărbătoare de suflet la Parohia„Sfântul Gheorghe" Reghin

Distribuie pe:

În ziua de duminică 22 ianuarie 2017, credincioșii ortodocși din municipiul Reghin au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. În această sfântă zi, la Biserica „Sfântul Gheorghe" din municipiul Reghin, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și Părintele protopop Teodor Beldean, precum și Părintele paroh Vasile Popeiu. Au participat la această sfântă slujbă foarte mulți credincioși, biserica dovedindu-se a fi neîncăpătoare. La sfânta slujbă a fost prezentăși doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, luând parte și alte oficialități locale. În cadrul Sfintei Liturghii un tânăr teolog a fost hirotonit diacon. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei condus de dirijorul Antonio Rusu. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Irineu a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credințăși înălțare duhovnicească.

Parohia ortodoxă „Sfântul Gheorghe" din municipiul Reghin a luat ființă în anul 1994, născându-se din parohiile Iernuțeni, Înălțarea Domnului, Sfânta Treime și Apalina. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 26 din 1 septembrie 1994 s-a atribuit suprafața de 1.450 mp de teren în folosință gratuită pe termen nelimitat, situat în municipiul Reghin, strada Călărașilor nr. 35 în zona cartierelor Libertății și Iernuțeni, pentru a se construi biserica parohiei. Parohia ortodoxă „Sfântul Gheorghe" cuprinde credincioșii din cartierele Libertății și Iernuțeni, zona Dacia, având 605 familii la care se adaugă un număr de 407 persoane văduvi sau familii mixte, parohia având un număr de 2.068 persoane.

Piatra de temelie a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, actualmente Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în luna decembrie 1994. După obținerea aprobărilor necesare, pe baza proiectului întocmit s-au început lucrările în anul 1996 prin săpătura generală până la cota de fundare -6 metri. În anul 1997 s-a continuat prin turnarea fundației din beton armat. În anul 1998 s-au continuat lucrările prin conturarea demisolului ce a fost finalizat în anul 2000. Pe 24 septembrie 2000 Înaltpreasfințitul Andrei înconjurat de un sobor de preoți a binecuvântat spre slujire demisolul bisericii, ce a servit drept spațiu liturgic până în anul 2010. Biserica este prevăzută cu demisol și are formă de cruce grecească având următoarele dimensiuni: lungime 29 metri, lățime (la abside) 18 metri și o înălțime de 42 metri incluzând crucea de pe turla mare.

Începând cu anul 2001 s-a trecut la zidirea pereților din cărămidă, cu stâlpi și grinzi derezistență din beton armat, iar bolțile s-au realizat din beton cu armătură de fier. Acoperișul este din lemn și învelitoarea din tablă de cupru. Crucile de pe cele trei turle sunt executate din inox. Toate aceste etape ale lucrărilor au fost realizate pe o durată de opt ani astfel că la finele anului 2008 lucrările exterioare au fost și ele finalizate prin aplicarea tencuielii decorative. În interior biserica s-a tencuit pregătindu-se pentru pictură în tehnica frescă. Apoi s-au finalizat instalația electricăși încălzirea centrală.

Pe data de 21 septembrie 2010 Înaltpreasfințitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea sluji la partea de sus. În ultimii doi ani s-a realizat pardoseala din marmură în interior, iar la exterior s-au placat pereții și scările cu granit. În anul trecut s-a realizat și rampa pentru accesul persoanelor cu handicap.

La Parohia „Sfântul Gheorghe" din Reghin slujește cu mult sârg, evlavie și dăruire părintele paroh Vasile Popeiu, care s-a născut în comuna Sălciua, județul Alba, într-o familie cu cinci copii. După terminarea a 10 clase a urmat Seminarul Teologic din Cluj-Napoca între anii 1979-1984, între anii 1991-1994 a urmat cursurile Facultății de Teologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. A fost hirotonit preot de către episcopul Emilian Birdaș în anul 1984, pe seama parohiei Sântu, județul Mureș. Este căsătorit, are doi copii și un nepoțel. În anul 1995 a fost transferat la Parohia „Sfântul Gheorghe" din Reghin, cu misiunea de a începe construcția bisericii.

Părintele Vasile Popeiu este un preot harnic, cu dragoste de Dumnezeu și de semeni, care slujește cu multă râvnă, evlavie și dăruire. Aducem cuvânt de felicitare părintelui Popeiu pentru toate realizările sfinției sale, pentru dăruire în slujirea preoțeascăși Îl rugăm de Împăratul îndurărilor să-i dăruiască puteri sporite ca să poată sluji cu același sârg și pe mai departe Biserica strămoșească dreptmăritoare și neamul nostru românesc.

Așadar, duminică, 22 ianuarie 2017, a fost o zi de mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși din municipiul Reghin, o sărbătoare a spiritualității românești, un moment de bucurie sfântă, de înălțare sufleteascăși împlinire duhovnicească.

 

Lasă un comentariu