Se amână și acordarea celor 500 de euro pentru educație!

Distribuie pe:

Încă din anul 2011, odată cu intrarea în vigoare a Legii educației naționale, statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, câte 500 de euro pentru fiecare copil născut după această dată (adică, 9 februarie 2011), însă guvernele României au tot amânat aplicarea acestei măsuri.

Totuși, anul trecut, prin OUG nr. 99/2016, Guvernul Cioloș a decis ca acești bani să fie acordați începând cu data de 1 martie 2017.

Cu toate acestea, copiii nu vor putea primi banii de educație nici în anul 2017, pentru că o nouă amânare a fost propusă recent, prin proiectul de OUG a Guvernului Grindeanu privind unele măsuri bugetare în anul 2017, care prorogă (amână) și acest termen, până la 1 ianuarie 2018.

„Statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia.

Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Sprijinul de stat, pentru exercitarea dreptului la educație permanentă, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, se acordă tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a prezentei legi", stabilește Legea educației.

Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, într-un cont de depozit (cont pentru educație permanentă) deschis la Trezoreria Statului, în baza certificatului de naștere, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți.

Titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților.

Indiferent când se vor acorda (retroactiv) acești bani, beneficiarii trebuie să știe că, potrivit reglementărilor legale, „retragerea și folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educațional va reprezenta infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la un an.

Lasă un comentariu