Ieri, 25 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de OrtopProfil România, au fost prezentate opțiunile disponibile pentru persoanele cu dizabilități, precum și informații importante despre organizarea concursului de frumusețe pentru persoanele cu dizabilități. La eveniment, desfășurat în contextul campaniei naționale ,,Viață activă pentru persoanele cu dizabilități", au participat Frunda György - președintele OrtoProfil România, Kazány Tibor - președintele Miss Spinner 2017, Simon Judit-Gyöngy - președintele HIFA România; Paula Andrea Hadarag - finalistă a concursului de frumusețe în anul 2014 și Florin Mîndru - concurent Vocea României, ambasador OrtoProfil. Traducerea a fost asigurată de Csenge Frunda.
,,Firma și-a făcut o credință din a ajuta pacienții pe care-i are, nu doar în rezolvarea problemelor medicale, ci și în integrarea socială, în viața comunității", sublinia Frunda György.
Miss Spinner se află la cea de-a patra ediție și a debutat în 2003, proiectul fiind unic în Europa, după cum am aflat de la Kazány Tibor. Domnia sa adăuga: ,,Trebuie să recunoaștem că sunt copii care se nasc cu dizabilități. Trebuie să ne asumăm că ni se poate întâmpla chiar și nouă un accident care să aibă astfel de urmări. Rămânem însă parte importantă a societății, cu aceleași drepturi și obligații". Scopul competiției este de a crea o platformă prin intermediul căreia aceste fete să poată arăta frumusețea lor și pentru ca societatea să le accepte așa cum sunt. Proiectul a demarat în 11 ianuarie 2017 și își propune să atragă atenția asupra lipsei barierelor, astfel încât participantele să poată vorbi de nevoia de integrare. Înscrierea celor interesate se poate face până în 14 martie, juriul urmând să aleagă cele opt candidate care vor participa la eveniment.
Paula Andreea Hadarag spunea: ,,Am concurat la Miss Spinner acum trei ani și mă bucur că mi s-a oferit prilejul de a încerca din nou. A fost o experiență foarte frumoasă".
Președinta HIFA România, Simon Judit-Gyöngy, sublinia: ,,Sunt foarte mândră de ceea ce se întâmplă și de ceea ce se oferă pentru persoanele cu dizabilități". Se menționa, totodată, că se continuă strângerea de fonduri pentru Parcul HIFA, pentru a cărui construire sunt necesare 5 milioane de euro.
,,Societatea trebuie să conștientizeze că existăm. Persoanele cu dizabilități sunt încă marginalizate. În unele cazuri, pârtiile sunt mai line decât rampele de acces. Bunăvoință legislativă există, însă nici persoanele cu dizabilități nu pot aștepta. Trebuie să se implice, să participle la evenimente. Nu trebuie doar să ne plângem, ci să fim activi!", spunea Florin Mîndru.