UNIREA, SĂRBĂTORITĂ PESTE HOTARE

Distribuie pe:

O nouă sărbătoare a comunităților românești de peste hotare a avut loc în aceste zile. Românii din afara granițelor au sărbătorit la 24 ianuarie 2017 Unirea Principatelor Române care a reprezentat prima etapă importantă în procesul de formare a Statului Unitar Român, fiind numită Mica Unire.

Această zi în România a fost declarată zi de sărbătoare națională, încheindu-se cu vestita Horă a Unirii pentru care marele poet moldovean, Vasile Alecsandri, a creat aceste versuri ca să îmbărbăteze poporul român cu această ocazie.

În Republica Moldova, pe 23 ianuarie 2017, a avut loc depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului colonel Alexandru Ioan Cuza, după care au urmat recitaluri de poezii și expoziții dedicate marelui eveniment de acum 158 de ani.

La Viena, în 24 ianuarie 2017, s-a deschis stagiunea muzicală de la sediul Institutului Cultural Român (ICR), când ziua Principatelor Unite Române a fost marcată de un recital de muzica clasică a pianiștilor români Nifon Mladin și Daniel Dascălu.

Lasă un comentariu