La Sighișoara, de Mica Unire

Distribuie pe:

Din cauza frigului, manifestările prilejuite de sărbătorirea „Micii Uniri" au avut loc în sala de spectacole „Mihai Eminescu" din Sighișoara, în prezența primarului municipiului, Ovidiu Mălăncrăvean, a viceprimarului Toth Tivadar, alături de câțiva consilieri locali, prezent la eveniment fiind dr. în istorie Nicolae Teșculă - directorul Muzeului de Istorie Sighișoara.

Înainte de începerea programului artistic dedicat momentului istoric evocat, Ovidiu Mălăncrăvean a rostit câteva cuvinte despre semnificația acestei mari sărbători a românilor, despre oamenii politici ai vremii, „adevărați patrioți, care au dat dovadă de maturitate, punând necesitățile țării deasupra intereselor personale și reușind, atât pe plan intern cât și diplomatic, ajutați de conjunctura europeană, ca, în acea perioadă, să făurească această mare țară, de care suntem mândri, pentru care suntem datori s-o ducem mai departe".

La rândul său, dr. în istorie Nicolae Teșculă a evocat acele momente istorice de o însemnătate covârșitoare prin actul din 24 ianuarie 1859, ce a dus la Unirea Țării Românești cu Moldova, rezultatul unui proces îndelungat derulat de elita românească încă din secolul al XVIII-lea.

A urmat un amplu și frumos program artistic, în cadrul căruia și-au dat concursul o serie de artiști amatori locali: Fanfara din Sighișoara, Ansamblul folcloric „Augustin Bena" din județul Alba, un grup de dansatori ai Ansamblului folcloric „Junii din Bahnea", conduși de prof. Mihai Șuteu, grupul de dansatori ai Ansamblului „Plaiuri Ardelene" din Sighișoara, conduși de Viorel Răduț, interpreții de cântec popular românesc: Lorena Filipescu, frații Nicu și Doina Pintea, Angelica Muscă, Mihai Șuteu, iar grupul reunit al elevilor de la gimnaziile „Victor Jinga" Sighișoara și Școala din Albești a adus în fața spectatorilor un colaj de cântece patriotice. De remarcat prestația micilor actori din clasa I B, de la Școala Gimnazială Albești - elevii Vanvu Victor, Darius Colceriu și Ilie Stefan, care au interpretat, ca niște veritabili actori, sceneta „Ocaua Mică".

Coordonatoarea programului artistic al celor două școli a fost, ca de fiecare dată, prof. Daniela Vlad.

Spectacolul a continuat în parcul din centrul orașului, unde interpreții de cântec popular românesc au susținut un amplu program artistic, marcând în acest fel însemnătatea zilei istorice de la 24 ianuarie 1859, culminând cu o Horă a Unirii încinsă de către cei prezenți.

Lasă un comentariu