CONSUMUL DE ARDEI IUTE SCADE CU 13% RISCUL DE MORTALITATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Vermont, citați de descopera.ro, susțin că obișnuința de a consuma ardei iute reduce cu aproximativ 13% riscul de mortalitate, în special în cazul atacurilor de cord și al comoțiilor cerebrale.

„În studiul nostru, am folosit informații de la peste 16.000 de americani, pe o perioadă de circa 23 de ani. În urma centralizării datelor, am descoperit că profilul persoanei care consumă în mod regulat ardei iute este bărbat, tânăr, caucazian sau americano-mexican, căsătorit, fumător, consumator de alcool, care mănâncă mai multă carne și mai multe legume, cu un nivel al colesterolului mai scăzut, venituri mai mici și mai puțină educație.

Realizând o investigație suplimentară mediană pe parcursul a 18,9 ani, am analizat rata mortalității și cauzele deceselor participanților la studiu.

Chiar dacă mecanismul prin care ardeiul iute întârzie mortalitatea este departe de a fi pe deplin explicat, canalele TRP (canale cu potențial tranzitoriu de receptor), care sunt receptori primari pentru agenți precum capsaicina (componenta principală din ardeiul iute), ar putea fi într-o anumită măsură responsabile pentru relația în cauză.

În urma cercetărilor noastre, am concluzionat că beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt datorate componentei principale (capsaicina), care este recunoscută pentru prevenirea obezității, reglarea fluxului sanguin coronarian și pentru proprietățile antimicrobiene", afirmă oamenii de știință americani.

Mai multe județe din România, în special din regiunea Transilvaniei, inclusiv județul Mureș, prezintă zone cu un nivel ridicat de poluare cu radon, zone în care se află instituții publice, inclusiv școli și grădinițe, dar și peșteri foarte vizitate, arată cele mai noi măsurători făcute de o echipă de specialiști de la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Radonul - precizează specialiștii - este un gaz radioactiv, provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind, la rândul său, din dezintegrarea uraniului, considerat a avea un rol important în producerea cancerului bronho-pulmonar, dar și a leucemiei. 

Lasă un comentariu