Taxa de mediu - Demersuri pentru prorogarea termenului de aplicare a Legii nr. 384 /2013

Distribuie pe:

,,Liga Asociațiilor de Proprietari Mureș salută și susține solicitarea publică a primarului municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin FLOREA, de revizuire a legislației care stabilește tarifele pentru depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase și care a determinat o majorare a taxei de depozitare la 80 lei/tonă", spunea ing. RUS Dumitru, președintele Ligii. Domnia sa adăuga că ,,în acest context, Liga Asociației de Proprietari Mureș solicită președintelui ANRSC să inițieze, de urgență, demersuri pentru prorogarea termenului pentru plata taxei de 80 lei/tonă pentru depozitarea deșeurilor și revizuirea acestei reglementări care ar conduce, începând cu anul viitor, la o taxă de 120 lei/tonă deșeu depozitat!"

Perceperea acestei taxe afectează bugetele administrațiilor publice locale și mărește nivelul taxelor atât pentru populație, cât și pentru membrii asociațiilor de proprietari. Legislația nu este precisă nici în ceea ce privește definirea tipurilor de deșeuri pentru care trebuie plătită taxa. Aceste ambiguități pot induce ideea greșită că e valabilă în cazul tuturor tipurilor de deșeuri depozitate. Fără clarificări, aplicarea acestei taxe, pentru toate deșeurile, ar putea conduce la creșterea, pentru populație, cu 50% a tarifelor pentru serviciul de salubrizare, depășirea pragului de suportabilitate al populației privind plata serviciului de salubrizare, încurajarea depozitărilor nelegale în locuri improprii și, implicit, la riscuri pentru calitatea mediului înconjurător.

,,Având în vedere aspectele menționate solicităm, de urgență, demersuri instituționale adecvate pentru prorogarea termenului de aplicare a Legii nr. 384/2013 privind sursele de venit ale Fondului de Mediu, până la aducerea unor clarificări sau abrogarea acesteia", ne declara ing. RUS Dumitru, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Mureș.

Lasă un comentariu