Perspectivele anului 2017 nu sunt optimiste!

Distribuie pe:

Anul 2016 se numără între anii triști de agonie în viața planetei Terra. Au fost numeroase momente de restriște, tensionate, care au ținut în alertă și o presiune maximă pe conducătorii marilor puteri care decid soarta păcii, a liniștii mondiale economice și sociale. Conflictele regionale și mai ales acțiunile teroriste arabe ale extremiștilor islamici ISIS au lovit cu atentate criminale lumea civilizată, mai ales Europa. Trăim vremuri de restriște. O tensiune mondială se simte la tot pasul, încât evenimentele majore ale anului 2016 nu au oferit niciun moment de respiro decidenților internaționali. Nesfârșitul război din Orientul Mijlociu, Brexit-ul și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii sunt de departe de a liniști o planetă extenuată.

Având în vedere evenimentele anului 2016, care au schimbat și schimbă în continuare mersul și liniștea lumii, ținând-o în instabilitate continuă, face ca perspectivele să nu fie deloc optimiste, mai ales fluctuațiile de pe piețele petrolului și aurului care au provocat, în repetate rânduri, panică în cotațiile de la bursă.

Fluctuațiile mari din industria petrolului ce au avut loc în 2016, care își au originea în puternica recesiune din anii '90, au efecte și se resimt și în prezent. Nu puține din companiile cu profituri mari, în ultimii ani, au avut pierderi importante, fiind nevoite să oprească utilajele de foraj și investițiile începute în punerea în valoare a noi exploatații pentru a crește producția. „Cauza, prăbușirea prețului petrolului, care, la un moment dat, a scăzut cu peste 70% față de nivelurile din 2014. Cu toate că în 2016 s-au recuperat de câteva ori pierderile, s-au redus costurile, totuși multe din puțuri au rămas neprofitabile sau închise". Iată motivul pentru care vor trece mulți ani până când prețul barilului de țiței va ajunge din nou la 90 sau 100 de dolari, preț care a dominat în ultimul deceniu.

În 2016 și prețul aurului a fost instabil, evoluția lui fiind destul de fluctuantă. Cu toate că, în general, evoluția a fost pozitivă, uncia aurului a coborât sub 1.200 de dolari, îngrijorând investitorii de a mai avea încredere prea mare să-l cumpere. Creșterea și descreșterea prețului metalului galben a fost influențată direct de situația instabilă din economie și politică. Totuși, în 2016 s-a investit în aur ca o garanție în timpul unei crize accentuate, de durată.

Un alt eveniment care a influențat puternic problemele politico-economice mondiale, mai ales în țările Uniunii Europene, a fost Brexit-ul. Decizia ieșirii Marii Britanii din UE a fost cu siguranță cea mai puternică lovitură resimțită la nivel mondial în anul trecut, cu consecințe neconturate încă.

Deși economia Marii Britanii se pare că a trecut peste șocul inițial al Brexit-ului, cu toate că lira sterlină s-a prăbușit aproape la nivelul ultimilor 30 de ani, efectele pe termen lung ale ieșirii din UE sunt necunoscute. Efectele imediate asupra economiei sunt amenințarea Marii Britanii cu o nouă recesiune. Părerile sunt împărțite, însă și economia europeană, ca și cea mondială, precum și stabilitatea politică, mai ales a NATO vor resimți din plin urmările nefaste ale Brexit-ului.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a marcat negativ stabilitatea politică și economică europeană, dar mai ales în zona Asia - Orientul Mijlociu, marcată de războiul din Siria și exodul mare de refugiați spre Europa Occidentală. Reacțiile, în mare măsură, atât pe plan intern, cât și intervenția au fost de condamnare. Însă, în același timp nu au fost de acord, condamnând acțiunile de epurare în masă în armată și instituțiile de stat ordonate de președintele Erdogan, căruia Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și alte țări i-au cerut să respecte instituțiile și funcționarea acestora, armata, democrația în Turcia.

Marea surpriză a anului 2016 a fost alegerea candidatului partidului Republican, Donald Trump, ca președinte al SUA, care reprezintă un caz aparte în istoria politică a Americii. Platforma sa electorală a avut o serie de probleme mai delicate care au provocat reacții destul de puternice în rândul unei mari părți a populației americane, cât și al partenerilor mondiali ai SUA, mai ales din NATO, față de intențiile declarate ale lui Trump, cum sunt: renegocierea acordurilor comerciale dintre SUA și China, opoziția față de anumite tratate de liber schimb, normalizarea relațiilor cu Rusia, reformarea NATO, independența energetică a SUA, opoziția față de schimbările climatice, expulzarea a milioane de imigranți ilegali, construirea unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, oprirea imigranților musulmani în SUA etc.

Cum vor influența evenimentele anului 2016 schimbarea lumii în 2017 și în viitor e prematur să estimăm acum. Ce va fi vom afla pe parcurs, să sperăm că va fi mai bine pentru populația lumii.

 

 

Lasă un comentariu