DEPRESIA NE OMOARĂ DE... CANCER

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, susțin că persoanele depresive sau anxioase sunt mai susceptibile să moară de anumite tipuri de cancer.

„În studiul nostru, am analizat istoricul a peste 160.000 de adulți din Anglia și Țara Galilor, care au recunoscut că suferă din punct de vedere psihic și care au murit în proporție mai mare de leucemie, cancer de prostată sau al sistemului digestiv (colon, pancreas sau esofag).

Aceste rezultate se adaugă numeroaselor indicii privind existența unei interacțiuni între sănătatea psihică și cea fizică. Simptomele de depresie și anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare, legătura cu cancerul fiind mai puțin cunoscută până acum.

Din cele 163.363 de persoane în vârstă de peste 16 ani și care nu aveau cancer la momentul includerii lor în studiu, 4.353 au murit de această patologie în cursul perioadei de monitorizare (aproximativ zece ani).

Noi ne-am axat, în special, asupra tipurilor de cancer hormono-dependente sau legate de modul de viață, iar studiile sugerează că dezechilibrul hormonal legat de depresie duce la o producție mai ridicată de cortizol și inhibă mecanismele naturale de repare a ADN-ului, ceea ce slăbește apărarea față de cancer.

Este un lucru cunoscut că persoanele depresive au mai mult tendința de a fuma, de a bea și de a deveni obeze, trei factori de risc pentru cancer.

Potrivit analizei noastre, în rândul persoanelor care au descris simptome de depresie sau de anxietate s-au înregistrat cu 80% mai multe decese de cancer de colon și de peste două ori mai multe decese de cancer de prostată, pancreatic sau esofagian. În cazul leucemiei, proporția este chiar de patru ori mai mare. Efectele sunt independente de modul de viață, sex, vârstă, greutate sau statutul socio-economic.

Pe de altă parte, nu putem exclude nicio cauzalitate inversă, respectiv ca depresia să fie provocată de simptome ale unui cancer care nu a fost încă diagnosticat și nu cauza cancerului", avertizează cercetătorii britanici. 

Lasă un comentariu