HOTĂRÂRI ALE CONSILIULUI JUDEȚEAN MUREȘ

Distribuie pe:

În prima ședință ordinară din acest an, desfășurată joi, 26 ianuarie 2017, Consiliul Județean (CJ) Mureș a aprobat toate cele 16 proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi.

În plus, au fost prezentate două informări, cea referitoare la 140 de ani de activitate umanitară a Societății Naționale de Crucea Roșie, prezentată de doamna Maria Magda Bercea, director al filialei Mureș, și raportul de activitate al CJ Mureș pe anul trecut, prezentat de președintele Peter Ferencz.

Folosință gratuită pentru sediile Agerpres și Crucea Roșie

La solicitarea Agenției Națională de Presă Agerpres, instituție de utilitate publică, consilierii județeni au aprobat darea în folosință gratuită a unui spațiu în care corespondentul special al agenției să își desfășoare activitatea.

Este vorba despre un birou în suprafață de 16,44 mp, situat în Târgu-Mureș, strada Primăriei nr. 2 (fostul Hotel Parc), pus la dispoziția Agerpres pe o perioadă de un an.

Cheltuielile de întreținere, de funcționare și de dotare a spațiului utilizat vor fi suportate din bugetul propriu al Agerpres.

În aceeași ședință, a fost aprobată și prelungirea, până la data de 31 ianuarie 2018, a duratei de dare în folosință gratuită a spațiului situat în Târgu-Mureș, Piața Mărășești nr.13, în suprafață de 54,30 mp, folosit de Societatea Națională de Cruce Roșie din România - Filiala Mureș.

Cum va fi folosit excedentul bugetar din anii precedenți

Plenul CJ Mureș a decis ca excedentul bugetar cumulat în anii precedenți, în sumă de 147.280.671 lei, să fie utilizat în anul 2017 astfel: 137.280.671 lei pentru finanțarea investițiilor în continuare și 10.000.000 lei pentru acoperirea golurilor temporare de casă.

Prin hotărâre separată, consilierii județeni au modificat Hotărârea nr. 2/16.01.2017 privind acoperirea definitivă la 31.12.2016 a deficitului secțiunii de dezvoltare din excedentul bugetului local pe anul 2015, în sumă de 10.215.578,30 lei.

„În urma unor regularizări efectuate între bugetul județului și bugetul de stat, precum și între bugetul județului și bugetele instituțiilor subordonate, deficitul secțiunii de dezvoltare a fost majorat cu suma de 7.572 lei. Astfel, în vederea acoperirii și acestui deficit rezultat în urma regularizărilor efectuate la închiderea definitivă a anului bugetar 2016, propunem aprobarea acoperirii definitive a deficitului secțiunii de dezvoltare din excedentul bugetului local pe anul 2016 în sumă de 10.223.150,30 lei", se precizează în expunerea de motive.

Au fost atribuite nouă licențe de traseu

Pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate speciale, consilierii județeni au atribuit nouă licențe de traseu, la solicitarea operatorilor de transport SC Demaraj Trans SRL, SC Titemy SRL, SC Siletina Impex SRL și SC Translas SRL.

Traseele pentru care au fost atribuite licențele de transport sunt Reghin - Solovăstru (Mociar) - SC Demaraj Trans SRL, Ibănești - Solovăstru (Mociar) - SC Demaraj Trans SRL, Sânpetru de Câmpie - Sărmașu (SC Titemy SRL), Valea Largă - Sărmașu (SC Titemy SRL), Târgu-Mureș (via Unirii) - Sântana de Mureș (SC Siletina Impex SRL), Târgu-Mureș (via Sâncraiu de Mureș) - Sântana de Mureș (SC Siletina Impex SRL), Târgu-Mureș (via Pandurilor) - Sântana de Mureș (SC Siletina Impex SRL), Târgu Mureș - Ungheni (SC Siletina Impex SRL) și Lăscud - Târgu-Mureș (SC Translas SRL).

Licențele de traseu și caietele de sarcini aferente acestora vor fi eliberate după prezentarea avizelor eliberate de compartimentele sau serviciile specializate de transport din cadrul autorităților administrației publice locale ori județene, după caz, pentru stațiile utilizate pentru urcarea și coborârea persoanelor transportate.

Schimbări în componența CJ Mureș

După alegerea consilierilor județeni Gheorghe Dinu Socotar (PSD) și a doamnei Csép Eva Andrea (UDMR) în Parlamentul României, aceștia și-au anunțat demisia din CJ Mureș, urmând ca, în locul lor, să fie desemnați următorii candidați de pe lista celor două formațiuni politice.

În ședința din 26 ianuarie, a fost înlocuită doar doamna Csép Eva Andrea, în locul ei fiind validat în funcția de consilier județean domnul Kedei Pál Elöd, acesta urmând să facă parte din comisia de cultură.

Persoana care îl va înlocui pe domnul Dinu Socotar va fi propusă de PSD și validată de CJ în ședințele viitoare.

Dificultăți în recrutarea funcționarilor publici!

Pe scurt, din raportul de activitate al CJ Mureș, în anul 2016, defalcat pe direcții și servicii, aflăm despre stadiile în care se află diverse proiectele demarate de instituția județeană.

Astfel, printre proiectele finanțate din fonduri internaționale în anul 2016, sunt în curs de implementare trei proiecte în valoare de peste 700 de milioane de lei, și anume proiectele „Parc Auto pentru Sporturi cu Motor", „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Mureș" și „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș".

În perioada de sustenabilitate, se află „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 142C Coroisânmărtin - limită județ", „Promovarea județului Mureș", „Modernizarea și dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic Județean Mureș", „Reabilitarea, modernizarea drumului județean DJ 135 Măgherani -Sărățeni" și „Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor", iar în vederea accesării de fonduri sunt în curs de pregătire 12 proiecte, printre care „Reabilitarea Palatului Culturii", „Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii", „Modernizarea drumurilor județene Ungheni (DN15) - Târnăveni (DN14A)", Reabilitarea drumului județean DJ106 Agnita - Sighișoara" și „Eficientizarea energetică a unor clădiri aparținând Spitalului Clinic Județean Mureș".

Surprinzător, una dintre cele mai presante probleme administrative ale CJ Mureș este legată de dificultatea de a recruta funcționari publici în vederea ocupării posturilor vacante!

La începutul anului 2016, gradul de ocupare a posturilor din aparatul de specialitate al CJ era de 77,33% (116 posturi din totalul de 150 posturi), iar la sfârșitul aceluiași an gradul de ocupare era de 77,71% (122 posturi din totalul de 157).

Conform raportului, această situație este rezultatul limitării, începând cu anul 2009, a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, dar și al problemelor de salarizare.

Valoarea totală a finanțărilor nerambursabile din bugetul public al județului Mureș, în anul 2016, a fost de 2.000.000 lei, repartizată pe domeniile cultură, culte, asistență socială și sport.

 

Lasă un comentariu