„Bucuriile iernii" la Muzeul Județean de Etnografie – Vernisaj Laczkó Nagy Aranka

Distribuie pe:

Frumosul simțit, trăit și dăruit formează întregul desăvârșit, iar frumusețea artei naive, minunăția temelor abordate, obiceiuri, datini și tradiții imortalizate pe pânză rămân un reper al necesității menținerii valorii trecutului ca temelie pentru viitorul nostru. Prin arta naivă, parte din trecut, expus cu talent și o anumită doză de ironie, artista Laczkó Nagy Aranka ne lumineză viitorul, ne ajută să ne descoperim ca popor, ne ajută să ne respectăm trecutul, să ne amintim activități care ne transpun în trecut, reîmprospătând gustul dulce al anilor copilăriei.

Aparenta simplitate a artei naive, plină de culoare, compoziție și stil, o putem admira la Muzeul Județean de Etnografie din Târgu-Mureș, datorită fructuoasei colaborări cu Asociația Artiștilor Plastici Mureș. Expoziția de Artă Naivă a artistei Lackó Nagy Aranka cu tema „Bucuriile iernii" prin tematica propusă expune satul ardelean cu obiceiuri străvechi ca tăiatul porcului, colindatul, pregătirea bradului, obiceiuri care mețin vii tradițiile poporului român.

Născută la Sângeorgiu de Pădure, artista Laczkó Nagy Aranka este absolventă a școlii profesionale, a lucrat ca pictor de mobilă, pictează încă din copilărie, expune din anul 1994 și este membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2000. A avut expoziții personale în străinătate: în anul 1998 la Palatul Artelor la Budapesta, în anul 1998 la Kecskemet la Muzeul de Artă Naivă, a avut expoziții personale în țară: în 2001, 2003, 2005 și 2007 la Galeria de Artă „Unirea", 2002 Casa de Cultură Târnăveni și în anii 2005, 2006 la Surtek Târgu-Mureș, a participat la expoziții de grup: în anul 2003 la Baia Mare la Salonul Internațional, 2003 la Oradea la Muzeul Țării Crișurilor, în 2003, 2005, 2007, 2008, 2009 la București la Salonul Internațional de Artă Naivă, a participat la Târguri Tradiționale de artă populară din: Budapesta, Oradea, Târgu-Mureș și Bistrița. Are lucrări în colecții particulare din România, Ungaria, SUA, Suedia, Italia, Germania, Austria, Olanda, Franța.

Apare în albume de artă Catalogul scris de Dezso Bandi în anul 1998 Arta Naivă în pictură, grafică, tapiserie și sculptură, Arta Naivă din România „Întâmpări de călătorie", tipărit în anul 2002 de criticul și colecționarul Herbert Wiesner Die (Naive Kunst Rumaneniens), Albumul Asociației Artiștilor Plastici Mureș 1977-2004, Editura Mureș, 2004, Artiști Plastici Mureșeni, Editura Nico 2007, Salonul Internațional de Artă Naivă București catalogul 2007-2009, 50 de ani de Artă Naivă în România-Enciclopedie de Costel Iftinchi la Iași, Istoria Artei Naive din România de la începuturi până în prezent, editată în două volume, este menționată în presa scrisă din țară și străinătate. Am enumerat doar o parte din activitatea artistei Laczkó Nagy Aranka, o activitate intensă, fructuoasă și cu o valoare recunoscută atât în țară, cât și peste hotare. Până în anul 2000 artista s-a dăruit picturilor în tapiserie și, susținută și încurajată de domnul Ilarie Gh. Opriș, a început să creeze pictură în ulei pe pânză.

Cu ocazia vernisajului Expoziției Personale de Artă Naivă a artistei Laczkó Nagy Aranka, cu tema „Bucuriile iernii", din data 6.12.2016, domnul Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Vasile Mureșan, muzeograf expert, și doamna Angela Pop au apreciat munca depusă de artistă, lucrările expuse pe simeze, compoziția plină de profunzime, optimism și maturitate artisică.

Prin tematica propusă de artistă, obiceiurile și tradițiile de iarnă din satul ardelean prind viață, răzbat timpurile și ne transpun în mirifica lume a anotimpului rece. Chiar dacă timpul rece pare să ne alunge în casă, chiar dacă prin aparenta ei simplitate arta naivă ne duce cu gândul la inocență, la ceva necopt și infantil, putem admira încărcătura simezelor, sensibilitatea mesajului transmis, dar și seninătatea care ne încălzește sufletele, până în data de 17.02.2017 la Muzeul Județean de Etnografie din Târgu-Mureș. Felicitări!!!

Lasă un comentariu