Dușmanul nevăzut…

Distribuie pe:

O echipă de specialiști de la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca a dat publicității rezultatele unui studiu potrivit căruia România, mai ales județele din Transilvania, prezintă zone cu nivel ridicat de poluare cu radon, o substanță radioactivă extrem de periculoasă pentru sănătate. Prezentăm în cele ce urmează informațiile, opiniile și avertizările în materie, formulate de cercetătorii din cadrul Societății Americane de Cancer.

Radonul este un gaz incolor, inodor, radioactiv. Se formează în mod natural prin dezintegrarea (descompunerea) elementelor radioactive, cum ar fi uraniul, care se găsesc - în diferite cantități - în sol și în roci, de unde gazul se poate răspândi în aer și în apele subterane și de suprafață.

Radonul este prezent atât în natură cât și în spațiile închise. Se găsește, în cantități mici, în aer și în apa potabilă din râuri, și în cantități mai mari în aerul din încăperi și în apa din surse subterane, ca de pildă, apa din fântâni.

Radonul se descompune în elemente radioactive solide (poloniu și plumb) care, împreună cu praful și alte particule, pot intra în plămâni în timpul inspirației. Întrucât radonul și „descendenții" acestuia se descompun, aceștia produc radiații care pot deteriora ADN-ul din celulele organismului.

În ce mod suntem expuși la radon?

Atât în cazul adulților cât și al copiilor, cea mai importantă expunere la radon provine de la statul în locuințe, birouri, școli și alte clădiri. Nivelurile de radon depind de caracteristicile solului și ale rocilor din zona în care se găsesc aceste clădiri. Gazul de radon degajat de sol sau de roci poate pătrunde în clădiri prin fisurile din pardoseli sau din pereți, golurile din fundații sau din jurul conductelor, nivelurile de radon fiind de aceea mai crescute în spațiile din subsol și în galeriile subterane. De aceea, persoanele care petrec mult timp în încăperi din subsol, la domiciliu sau la locul de muncă, prezintă un risc crescut de expunere la radon.

Expunerea la acest gaz radioactiv se poate produce și din cauza unor materiale de construcție, dacă acestea sunt făcute din substanțe cu conținut de radon. Aproape toate materialele de construcție fabricate din substanțe naturale, dar și cele din beton și plăci din fibră minerală pot elibera o anumită cantitate de radon, însă, în majoritatea cazurilor, nivelurile sunt foarte scăzute, expunerea la radon fiind minimă. Totuși, potrivit Agenției SUA pentru Protecția Mediului, una din 15 case din America prezintă niveluri ridicate de radon.

Persoanele care lucrează în subteran (cum ar fi unele categorii de mineri) sunt printre cele mai susceptibile a fi expuse la niveluri ridicate de radon. Numărul mare al deceselor cauzate de probleme pulmonare în rândul minerilor din unele regiuni ale lumii a fost consemnat cu sute de ani în urmă, înainte ca oamenii să știe ce este radonul. Studii privind minerii expuși la radiațiile de radon în perioada 1950 - 1960 au confirmat legătura dintre expunerea la radon și cancerul pulmonar.

Expunerea la radon este, de asemenea, mai ridicată în cazul persoanelor care lucrează în fabricile de prelucrare a uraniului sau care vin în contact cu îngrășăminte fosfatice, care pot avea niveluri ridicate de radiu, un element care se poate descompune în radon.

Radonul - a doua cauză a cancerului pulmonar

Expunerea îndelungată la radon poate duce la apariția cancerului pulmonar. Gazul radon din aer se descompune în elemente radioactive (progenituri ale radonului) care se pot depune pe plămâni și pot să producă radiații. Acestea pot deteriora celulele pulmonare și, în cele din urmă, pot duce la cancer pulmonar.

Studiile au demonstrat că, după fumat, expunerea la radon este cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar, omenii de știință estimând că, anual, aproximativ 20.000 de decese au legătură cu expunerea la radon.

Expunerea la combinația de gaz radon și fum de țigară creează un risc mai mare de cancer pulmonar decât fiecare dintre acești factori, luat în mod individual. Cele mai multe cancere pulmonare legate de radon se dezvoltă la fumători. Totuși, se estimează că radonul este responsabil pentru un număr semnificativ de decese cauzate de cancerul pulmonar și în rândul nefumătorilor.

Unele studii au indicat că expunerea la radon poate provoca și alte tipuri de cancer, precum leucemia la copii. Dovezile nu sunt, totuși, atât de evidente ca și în cazul cancerului pulmonar. Întrucât radonul și progeniturile sale sunt absorbite, în principal, prin inhalare și întrucât radiațiile emise se deplasează pe o distanță scurtă, este puțin probabil ca radonul să afecteze alte țesuturi ale organismului uman.

Ceea ce s-a stabilit cert este faptul că riscul de cancer pulmonar cauzat de radon este mai mare la fumători și la foștii fumători.

Pe de altă parte, experiențele efectuate pe animale, în laborator, au relevat, de asemenea, un risc crescut de tumori pulmonare cauzate de expunerea la radon. Riscul este mai mare dacă animalul inspiră atât fumul de țigară cât și gazul radon. La unele animale, s-a constatat apariția și a altor forme de cancer.

Putem evita expunerea la radon?

Radonul este în aerul pe care îl respirăm, atât în interior cât și în exterior, astfel încât nu este posibil să-l evităm în totalitate, dar sunt lucruri pe care le putem face pentru a reduce expunerea și a ne proteja, astfel, sănătatea.

Pentru cei mai mulți dintre noi, sursa principală a expunerii la radon este propria noastră casă / apartament. Putem verifica nivelul de radon pentru a ști dacă e nevoie să luăm măsuri pentru a-l reduce. Există kit-uri (truse) de detectare a radonului, pe care le putem comanda pe internet. Aceste truse vor fi plasate în locuință pentru o anumită perioadă de timp, apoi vor fi trimise la un laborator specializat pentru analize.

Sigilarea fisurilor la pardoseli și pereți, asigurarea ventilației subsolurilor, aerisirea încăperilor sunt metode simple, la îndemână, ce pot fi utilizate pentru reducerea nivelului de radon în locuințele noastre.

Ce ar trebui să facem dacă am fost expuși la radon?

La ora actuală, nu există teste medicale disponibile pe scara largă pentru a determina gradul de expunere la radon. Dacă sunteți fumător și ați fost expus la emanații radioactive de radon, încercați să renunțați la fumat! Efectele combinate ale fumatului și ale expunerii la radon cresc riscul de cancer pulmonar mai mult decât expunerea la doar unul dintre acești factori.

Dacă considerați că ați fost expus la niveluri ridicate de radon pe o perioadă mai îndelungată, stabiliți, împreună cu medicul dumneavoastră, în ce măsură se impune să efectuați controale și teste periodice pentru a depista, din timp, posibile semne de cancer pulmonar. Respirația sacadată sau scurtarea respirației, apariția sau agravarea tusei, senzația de apăsare în piept, răgușeala sau dificultatea la înghițire sunt simptome pe care trebuie să le aduceți la cunoștință medicului dumneavoastră. (sursa - American Cancer Society, cancer.org)

Lasă un comentariu