United Networks - inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate

Distribuie pe:

Interlocutor: Pápay Kamilla, responsabil Relații Publice

- Ce și-a propus proiectul United Networks - inițiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităților marginalizate - a cărui conferință de închidere a avut loc recent la Târgu-Mureș?

- Scopul proiectului este sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor și tinerilor în comunitățile din județele Mureș, Harghita și Covasna, inclusiv în rândul comunităților de romi, dezvoltând infrastructura socială instituțională regională în domeniul incluziunii sociale.

- În ce perioadă s-a derulat?

- Durata proiectului a fost de 21 luni, fiind implementat în perioada mai 2015 - ianuarie 2017.

- Obiectivele urmărite?

- Principalele obiective au vizat: Determinarea situației din punctul de vedere al riscului de marginalizare socială a unităților administrativ-teritoriale din județele Mureș, Harghita și Covasna prin realizarea unei cartografieri sociale multidimensionale ale acestora; Crearea și coordonarea funcționării, timp de 20 de luni de proiect, a unei rețele regionale și a șase rețele județene (câte două pe județ) instituționale operaționale în domeniul incluziunii sociale în județele Mureș, Harghita și Covasna, implicarea a 21 de APL din cele trei județe în activități de schimb de experiență pentru cunoașterea unor bune practici în domeniul incluziunii sociale și a unui curs de instruire în domeniul planificării participative și dezvoltării integrate. Aceste rețele vor fi susținute, timp de cinci ani după încheierea proiectului, de coordonatori județeni din partea DGASPC-urilor; Creșterea capacității a trei autorități publice locale din județele Mureș, Harghita și Covasna în domeniul incluziunii sociale, cu accent pe accesul copiilor și tinerilor la serviciile adecvate și sensibile nevoilor lor, prin implementarea, timp de 17 luni, a unei intervenții sociale care include realizarea de anchete sociologice de analiză profundă a situației sociale și economice, facilitare instituțională și comunitară, elaborare de strategii și planuri de acțiune, respectiv realizarea unui portofoliu de proiecte integrate care ulterior vor facilita accesul la posibile surse de finanțare.

- Cui s-a adresat proiectul? Care au fost beneficiarii?

- Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezentanți și specialiști ai entităților publice, organizațiilor nonguvernamentale din domeniul incluziunii sociale, reprezentanți ai sectorului privat, ai unor grupuri locale de inițiativă și ai unor asociații profesionale. De asemenea, vor beneficia în mod direct și persoane aparținând grupurilor vulnerabile, respectiv voluntari locali din cele trei localități selectate pentru intervenția socială.

- Ce parteneriate au fost încheiate?

- Universitatea „Babeș-Bolyai", DGASPC Mureș, DGASPC Harghita, DGASPC Covasna și Caritas Norvegia au colaborat în derularea proiectului.

- Cum a fost asigurată finanțarea activităților?

- Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială pe perioada mai 2015 - aprilie 2016, iar pe perioada mai 2016 - ianuarie 2017 a beneficiat de finanțare suplimentară prin Facilitatea Plus din Mecanismul financiar SEE 2009-2014, Programul RO10 - CORAI. Valoarea totală a proiectului este de 1.756.996,00 lei, iar valoarea cofinanțării de 175.699,60 lei.

Pentru detalii, cei interesați pot accesa Granturile SEE:

http://eeagrants.org/ și Programul RO - CORAI: http://www.granturi-corai.ro/

- Care au fost activitățile suplimentare și ce și-au propus acestea?

- Urmând prelungirea proiectului, activitățile suplimentare finanțate în perioada 1 mai - 31 ianuarie 2017 au drept scop realizarea unor studii de caz privind situația socială și economică a celor 21 de unități administrativ-teritoriale cuprinse în rețeaua United Networks; oferirea unui seminar în domeniul economiei sociale în colaborare cu partenerul Caritas Norvegia; consultanță și sprijin personalizat în identificarea unor surse de finanțare și accesarea acestora pentru proiectele de dezvoltare; program intercultural de vară pentru copii; schimb de experiență în vederea diseminării rezultatelor intervenției sociale în cele 3 comunități; programe tematice interculturale pentru copii în comuna Pănet; acțiuni tematice „Ziua Familiei" în comuna Șimonești; program de responsabilizare pentru tinerii din Ojdula.

- Care au fost rezultatele proiectului?

- Bazându-se pe strategiile și planurile de acțiune locală elaborate în cele trei localități beneficiare ale intervenției sociale, s-a întocmit portofoliul de proiecte integrate. Fiecare portofoliu conține câte zece proiecte, dintre care trei sunt integrate și vizează simultan mai multe dintre domeniile-cheie ale incluziunii. S-a acordat prioritate temelor care abordează îmbunătățirea situației copiilor și a tinerilor din comunități dezavantajate, marginalizate. Folosind aceste portofolii, s-au făcut demersuri pentru depunerea mai multor proiecte. În cazul comunei Pănet, demersurile s-au concretizat prin depunerea proiectului intitulat ,,Educație de calitate, viitor sigur - inițiativă pentru sprijinirea incluziunii și accesului la educație de calitate în comuna Pănet". Pornind de la inițiativele din Șimonești și Ojdula, cu ajutorul relațiilor instituționale întărite prin colaborările de la rețelele județene, s-a creat o rețea de centre de zi pentru copii dezavantajați cuprinzând 11 localități din județul Harghita, inclusiv comuna Șimonești, în care s-a realizat intervenția, cât și comuna Ojdula din județul Covasna. Activitățile acestor centre de zi vor fi susținute prin sprijinul financiar al Consiliul Județean Harghita, consiliile locale partenere și Fundația FAER.

Lasă un comentariu