Grafica, sub semnul profesionalismului asumat

Distribuie pe:

Acest titlu ar putea fi genericul expoziției de grafică a plasticienei Major Gizella, deschisă în sălile U.A.P. de la parterul Palatului Culturii, în data de 25 ianuarie. Grafica este un gen incompatibil cu mediocritatea, mediocri sunt eliminați din cauza dificultăților tehnice. Dificultăți tehnice, pe care cine le poate pune mai bine în evidență, în forma lor elevată, decât fosta profesoară de grafică de la Liceul de Artă, Major Gizella. Un artist plastic pensionar, stăpân pe mijloacele sale, oferă publicului o expoziție retrospectivă, prin care precizează convingător coordonatele sale stilistice. „Tu mă cunoști", îmi spunea în preambulul acestei expoziții, este adevărat că, în decursul anilor, prezența sa la expozițiile Uniunii Artiștilor Plastici a demonstrat temeinicia meșteșugului și sinceritatea expresiei. Într-o democrație fiecare dorește să se exprime și după puteri, inclusiv în arta plastică, de aceea vedem atâtea expoziții în atâtea spații neconvenționale. Dar cultura este un fapt intelectual și acest lucru presupune instrucție. Fiind o expoziție retrospectivă, și-a propus o cât mai mare diversitate de tehnici grafice. Așa că nu lipsesc monotipia, xilogravura, linogravura, acvaforte, acvatinta sau pastelul.

Cu profunda sa interiorizare, Major Gizella reușește să stăpânească „linia" desenată în așa măsură încât expresia plastică oferită privitorului, în afară că îl încântă, îi oferă date despre lumea înconjurătoare. În aceeași notă de profesionalism se poate vedea cum se poate trece de la linearitate la soluții plastice de stilizări, de la grafic la plastic, de la figurativ la abstract în pasteluri. Pastelul, tehnica marilor stiliști, ca Ștefan Luchian sau Nagz Istvan, „adoptată" și de graficiana Major Gizella, ridică concretul la o dimensiune cerebrală, dar fără să anuleze nimic din tensiunea afectivă a concretului perceptual, un real ridicat la demnitatea unei idei. Așa că, ajungem la definiția dată de Hegel artei: „expresia sensibilă a unor idei".

Este o expoziție elevată și din punct de vedere organizatoric, pentru ieșirea aceasta în public i-a fost alături prietenul și tovarășul său de viață, pictorul Datu Victor, maestrul Datu Victor, pentru că este un pictor reprezentativ la nivelul generației sale, la rândul lui, fost profesor de pictură la liceul de artă.

Totodată, expoziția este prima manifestare în sălile renovate de Consiliul Județean, la vernisaj vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Câmpean, i-a oferit o diplomă și un buchet de flori, a felicitat-o pe graficiana Major Gizella pentru activitatea sa plastică și didactică, în aplauzele publicului numeros prezent la vernisaj.

Expoziția este deschisă până în 15 octombrie 2017.

Lasă un comentariu