Leontina Pop – premiată pentru interpretarea pricesnelor bisericești

Distribuie pe:

Cea care îmbină în chip armonios folclorul românesc cu teologia românească, cu cântecul religios este distinsa doamnă Leontina Pop, artistă a folclorului și a cântecului popular românesc autentic, dar, în același timp, și interpretă a cântecelor religioase - pricesne și colinde -, într-un mod unic, inconfundabil și specific domniei sale. Consubstanțialitatea creștină, folclorică și națională, a identității etnice a românilor, se descoperă, mereu, în cântecele doamnei Leontina Pop, ca o modalitate de expresie a spiritului român în toate manifestările religioase, artistice și culturale, la nivelul popular și savant. Folclorul român în totalitatea sa este impregnat de spiritul creștin și de expresii biblice. Folclorul românesc a devenit o forță vitală și permanentă a spiritualității ortodoxe populare, a literaturii și a culturii naționale, la aceasta un rol avându-l și cântecul artistei Leontina Pop.

De mic copil, Leontina Pop a fost dusă de mama sa Rusanda, din Hodac, la biserică, la Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Din spusele Leontinei Pop știm că ea când mergea la biserică se ducea direct în pod, la corul bisericii, printre persoane mai în vârstă. De atunci i-a fost insuflată dragostea de cântecele religioase și de cântecele populare. Participa, de asemenea, de mic copil, în ulița mare a satului la jocul din uliță, de sărbători lua parte la tradițiile satului, în special la „udatul nevestelor", iar iarna cu prilejul sărbătorilor era fascinată de colindele strămoșești.

Leontina Pop a lansat patru albume CD de pricesne: „S-aude clopotul bătând", „Veniți, creștini, la rugăciune", „Ochiul inimii mele", „Cum să nu te cânt, Iisuse"; la care se adaugă două DVD-uri a câte 18 videoclipuri filmate în șapte lăcașuri de cult, în șapte costume populare diferite din colecția personală a domniei sale care cuprinde peste 50 de costume. Domnia sa dorește, pentru generațiile următoare, cântecele, pricesnele și colindele, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le filmeze ca să rămână în format audio și video.

Leontina Pop a fost încântată și onorată să ducă cântecele și pricesnele noastre strămoșești pe meridianele globului: în Atlanta - SUA, Melbourne - Australia, iar de curând, adică în perioada 16-19 decembrie 2016, în capitala Spaniei Madrid, unde a susținut două concerte de pricesne și colinde la invitația Părintelui Teofil Moldovan și a doamnei preotese Lucreția Moldovan, originari de pe Valea Gurghiului. Referitor la aceasta, Leontina Pop spunea: „Vreau să le mulțumesc părintelui Teofil Moldovan și doamnei preotese Lucreția Moldovan pentru această invitație. Pentru mine și Sandu meu a fost ca o lună de miere și mi-a dat oportunitatea de a cunoaște sufletele, bucuriile, dar și necazurile românașilor noștri stabiliți în Spania. Prin fiecare lacrimă a lor, am simțit din plin că am adus o bucurie imensă de a fi aproape de pământul natal, de tradiții și poate de familia lăsată în țară ". Pe lângă cele două concerte, organizatorii le-au facilitat posibilitatea de a vizita, în costum popular, Casa Regală a Spaniei, Stadionul Santiago Bernabeu al celei mai galonate echipe de fotbal din lume Real Madrid (ea fiind fană a acestei echipe); Gara Atocha - grădina botanică din interiorul ei; Arena unde are loc anual spectacolul toreadorilor; a participat și la un spectacol de muzică și dans tradițional spaniol Flamingo. Părintele Teofil Moldovan cu soția i-au facilitat vizitarea Catedralei Ortodoxe românești din Madrid, aflată cu lucrările de construcție aproape de final, doamna Leontina Pop exprimându-și dorința de a participa la  sfințirea acestui impresionant lăcaș de cult.

În anul 2000 Leontina Pop a primit premiul Ethnos pentru cariera artistică și pentru filmul documentar de trei ore „Itinerar pe Valea Gurghiului", cuprinzând tradițiile populare ale celor patru anotimpuri de pe Valea Gurghiului.

Duminică, 8 ianuarie 2017, la Catedrala Mare din Târgu-Mureș, după săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești de către Înaltpreasfințitul Irineu, în mijlocul unui impresionant sobor de preoți, cu participarea a foarte multor credincioși mureșeni, Arhiepiscopul Alba Iuliei i-a decernat doamnei Leontina Pop, care pe 6 ianuarie și-a sărbătorit ziua de naștere, Ordinul și Crucea „CREDINȚĂ ȘI UNIRE" pentru întreaga activitate artistică, precum și pentru interpretarea pricesnelor. Referitor la această înaltă distincție, doamna Leontina Pop ne-a declarat: „Mulțumesc în primul rând bunului Dumnezeu că m-a înzestrat cu acest dar dumnezeiesc de a putea cânta pricesne, și așa - prin pricesne - pot eu mulțumi Celui de sus în fiecare minut pentru cariera, familia și oamenii care iubesc tot ceea ce fac eu pe plan artistic. Mulțumesc din suflet Înaltpreasfințitului Irineu pentru onoarea de a-mi decerna această înaltă distincție și îl asigur de dragostea, prețuirea mea și a familiei mele și mărturisesc că eu Leontina Pop <<Până pe pământ voi sta / Lui Dumnezeu voi cânta>>. Mulțumesc preoților care m-au invitat de-a lungul anilor și mă invită și în prezent în sfintele lăcașuri de cult - biserici și mănăstiri -, pentru a aduce în sufletele credincioșilor un strop din farmecul pricesnelor dăruite din noblețea sufletului meu. Țin să aduc un sincer cuvânt de mulțumire membrilor familiei mele, care tot timpul au fost și rămân sprijinul meu moral".

Cu siguranță, doamna Leontina Pop pregătește și pe viitor noi surprize muzicale pentru iubitorii folclorului românesc autentic. În peisajul folcloric românesc, doamna Leontina Pop - „o româncă de la munte", cum o denumea atât de frumos Gruia Stoia - se distinge prin originalitatea cântecului său, prin emoția pe care o transmit versurile cântecelor sale, prin fervoarea talentului său inegalabil, dar și prin nostalgia pentru locurile natale, prin dragostea față de Dumnezeu, de Biserică și de oameni.

Stimată doamnă Leontina Pop, vă dorim multă sănătate și ajutor de la Dumnezeu în toate demersurile dumneavoastră și să încântați mulți, mulți ani de acum înainte sufletele românilor cu muzica dumneavoastră extraordinară.

Lasă un comentariu