Țara e în fierbere în urma „binefacerilor" PDS-iste - Ample manifestări de stradă și luări de poziții instituționale

Distribuie pe:

Ieri, în prima zi de după adoptarea celor două ordonanțe controversate, încă de dimineață, câteva sute de protestatari s-au adunat în fața Palatului Victoria, așteptându-i pe miniștrii Guvernului Grindeanu, însă aceștia nu au apărut. Pentru seară, au fost anunțate proteste de amploare în întreaga țară.

Pe de altă parte, instituțiile statului au demarat măsuri legale pentru stoparea aplicării celor două ordonanțe.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, să atace la Curtea Constituțională cele două ordonanțe adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, în miez de noapte.

După ședința CSM pe care a prezidat-o șeful statului, Klaus Iohannis, acesta a declarat: „Am participat astăzi la ședința CSM, pe care am condus-o. Prezența mea se datorează faptului că avem o situație total neobișnuită. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență noaptea, fără ca acest act să fi fost pe ordinea de zi, fără aviz CSM. Am aflat opinia membrilor CSM și, din punctul meu de vedere, doamna președintă a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții. Am constatat că toți membrii CSM sunt solidari, în consecință vor discuta în continuare asupra acestor detalii. Eu plec mulțumit de aici, că am putut să constat o solidaritate în interiorul CSM și am putut să aflu că, practic, întreg sistemul este de partea CSM".

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat, ieri, Guvernul Grindeanu să nu submineze lupta împotriva corupției: „Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România.

Raportul Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt.

Orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context, Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese și va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri".

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, oficial, premierului Grindeanu să abroge ordonanțele adoptate. „Văzând că aceste acte normative au fost adoptate și cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar, luând în considerare efectele profund negative pe care acestea le produc asupra funcționării statului de drept și, implicit, asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice, vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală", a scris șeful statului în solicitare.

Sindicaliștii din cadrul Cartel ALFA s-au declarat solidari cu protestatarii. „Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA este solidară cu mișcarea publică de protest împotriva adoptării prin ordonanță a modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Considerăm că adoptarea de urgență a acestui act normativ, în modul în care s-a făcut, fără a respecta procedura de avizare prealabilă (ceea ce a împiedicat o reacție normală și în timp util), în ciuda reacției publice vehemente, a instituțiilor statului care s-au exprimat împotrivă, în lipsa avizului Consiliului Superior al Magistraturii, este un act de sfidare din partea Guvernului, care nu poate fi acceptat într-o societate democratică.

Modul acesta de a guverna creează un precedent periculos și extrem de îngrijorător pentru alte proiecte de lege", a declarat președintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

 

Lasă un comentariu