,,Dorim ca râul Mureș să devină curat, viu, ecologic, cu un curs liber, fără piedici și poluare"

Distribuie pe:

Miercuri, 1 februarie, ,,Grupul Milvus" a organizat o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate detalii despre noile situri Natura 2000 pe care le administrează: patru de-a lungul râului Mureș, între Deda și Iernut, și unul în coadministrare, lângă Turda - situl Cânepiști.

,,Râul Mureș este coloana vertebrală a întregului bazin care-l traversează. Râul reprezintă sursă de viață pentru animalele sălbatice și comunitățile care trăiesc pe maluri, oferă locuri de muncă, prin întreprinderile care folosesc resursele lui, dar și locuri de recreere pentru cei în căutare de liniște. În ultimele decenii, râul Mureș a pierdut mult din naturalețe, nu mai are păduri pe mal, nu mai are zone umede în apropiere, a pierdut conexiunea cu brațele moarte, iar, în pofida faptului că numărul surselor de poluare a scăzut, numărul vietăților din râu este în declin. Ne dorim ca prin acțiunile noastre de conservare, râul Mureș să devină un râu curat, viu, ecologic, cu un curs liber, fără piedici și poluare. Un râu de care să ne bucurăm cu toții. Viziunea noastră de conservare a naturii implică o colaborare strânsă cu cei care trăiesc pe malul Mureșului, cu cei care depind de existența, calitatea și cantitatea de apă pe care și-o procură din acest segment al râului", susținea Papp Tamas, președintele Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ,,Grupul Milvus".

Începând cu anul 2017, Asociația ,,Grupul Milvus" are în custodie cinci noi situri Natura 2000: ROSCI0210 Râpa Lechința, ROSCI0368 Râul Mureș între Morești și Ogra, ROSCI0369 Râul Mureș între Iernuțeni și Periș, ROSCI0368 Râul Mureș între Deda și Reghin și ROSCI0223 Sărăturile și Ocna Veche, 2.343 Sărăturile și Ocna Veche cu suprafața din ROSCI0238 Suatu-Cojocna-Crairât se suprapune peste ROSPA0113 Cânepiști, județul Cluj. Aflat în apropierea salinei Turda, situl este în coadministrare cu SC Greenviro din Cluj Napoca. În acest perimetru poate fi regăsită singura colonie de vânturel de seară din Transilvania, conservarea coloniilor de cioară de semănătură și a pajiștilor din sit reprezentând o condiție pentru supraviețuirea acestei păsări.

Despre problemele întâlnite în teren, dar și planurile de viitor au vorbit și biologii Nagy Attila Andras, Hegyeli Zsolt, precum și Iulia Vizi, consultant în comunicare.

Lasă un comentariu