Antiromânismul, la mare preț - „Bradul de Argint" pentru oamenii valoroși din UDMR și Colegiul Teologic Romano-Catolic

Distribuie pe:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu-Mureș, că fără contribuția oamenilor valoroși din Uniune tot ce s-a obținut în ultimii 27 de ani ar fi în pericol de a se pierde și că, din acest motiv, 29 de persoane și Colegiul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au primit distincția „Bradul de Argint".

„Condiția supraviețuirii, perpetuării unei minorități naționale, este legată de existența oamenilor care, prin munca lor de zi cu zi, în domeniul în care ei activează, se află mereu în slujba binelui comun, al comunităților locale. Ei sunt eroii zilelor noastre, cei care își asumă responsabilitatea protejării și perpetuării valorilor și culturii maghiare. Militează neîncetat și fără echivoc pentru toate dezideratele comunității maghiare, pentru îmbogățirea moștenirii noastre culturale, respectarea drepturilor minorităților naționale. Sunt oameni-model care leagă trecutul de viitor. Ei sunt cei care știu că, în 2017, indiferența și dezbinarea sunt cele mai mari provocări cu care trebuie să se confrunte membrii comunității noastre și ne avertizează, totodată, că perpetuarea este singura opțiune viabilă pentru noi, dar și pentru tânăra generație. Valoarea acestor oameni este inestimabilă, sunt adevărate exemple demne de urmat, eroi, fără de care tot ce Uniunea a reușit să obțină în ultimii 27 de ani se află în pericol de a fi anulat. Prin urmare, este esențial să le mulțumim pentru tot ce fac pentru noi, să îi nominalizăm și să le reținem meritele", a afirmat Kelemen Hunor, la ceremonia de înmânare a distincțiilor.

Distincția „Bradul de Argint" a fost înmânată pentru prima dată în anul 2002.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a premiat, sâmbătă, înaintea ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu-Mureș, foști deputați și senatori ai formațiunii, care s-au retras de pe eșichierul politic, renunțând să candideze pentru un nou mandat în Parlament, între aceștia fiind și Marko Bela, fostul lider al Uniunii.

„Dorim să mulțumim pentru a doua oară pentru munca acelora care în anii trecuți au activat în Parlament. Nu ne luăm rămas-bun, ci dorim să le mulțumim pentru munca pe care au depus-o pentru că, prin munca lor, aceștia au asigurat reprezentarea parlamentară a maghiarilor din România, reprezentare care coincide cu căderea dictaturii comuniste, cu Revoluția din 1989 și cu începuturile construcției statului de drept. Spun începuturile pentru că acest proces nu s-a terminat nici după 27 de ani. Foarte mulți dintre aceștia au stat în Parlament din 1990 până în 2016, au terminat cu politica în Parlament, sunt unii cu un singur mandat, alții cu două, trei sau mai multe, dar nu numărul mandatelor este important, ci trebuie să vă spun că în anii trecuți aceștia au reprezentat interesele comunității, ajungând acolo datorită încrederii maghiarilor din România, de foarte multe ori în condiții foarte grele. În condițiile cele mai grele au reușit să lanseze mesajul că are sens ceea ce facem, dacă este cazul ne punem pe picioare din nou și din nou și pentru a mia oară ne apucăm să construim, pentru că știm un lucru și avem încredere într-un singur lucru - în patria noastră, în pământul nostru natal", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Liderul UDMR a spus că maghiarii își doresc păstrarea identității, reconstruirea instituțiilor, redobândirea bunurilor pentru a rămâne acasă și că cei premiați au avut încredere în comunitate (…).

El i-a invitat pe politicienii premiați să ajute noua generație și le-a transmis ca, ori de câte ori simt nevoia să își spună părerea, să facă acest lucru, relatează Agerpres.

Lasă un comentariu