CUNOAȘTERE ȘI POEZIE LA ,,CASA IANCULUI''

Distribuie pe:

O temă inedită, dar de o importanță deosebită, ne-a fost prezentată miercuri, 1 februarie 2017 la ,,Casa Iancului'', de către dl dr. (ist) FELCIAN SUCIU și anume ,,Imunologia'' și savanții de renume internațional care și-au consacrat întreaga viață pentru a înțelege și a face cunoscute lumii științifice mecanismele prin care ea acționează. Să îți închini viața unei idei, să ți-o sacrifici pentru ea, ține de tăria de caracter a cuiva, de dorința de a face un mare bine semenilor tăi, nu pentru glorie, nu pentru bani, ci pur și simplu pentru a-ți respecta menirea ta de medic.

Așa am aflat că un strălucit savant în domeniu, ILIA MENCINICOV, pe care îl revendică mai multe țări (inclusiv noi, după bunica sa), a reușit după ani și ani de experimente să poată demonstra științific acest complicat mecanism pe care corpul uman și l-a perfecționat în evoluția sa pentru a putea face față cu succes unor dușmani: microbi, bacterii, virușii etc. Am mai aflat că alături de domnia sa au mai lucrat și medici români, Victor Babeș, Caraniopol, confrați, care l-au ajutat cu experimente pentru a putea confirma teoria acestui complicat și sofisticat mecanism al imunității, valabil, în principiu, până astăzi.

Interesantă și instructivă comunicare pentru toată lumea.

Dna cercetător MARIANA PLOEȘTEANU ne-a expus rezultatul cercetărilor domniei sale în ceea ce privește ,,Ecoul Unirii Principatelor Române în Transilvania'', temă care ne-a introdus în miezul acelor zile copleșitoare pentru istoria noastră națională, zile care au înfiorat pentru o clipită sufletul întregii românimi trăitoare în patria limbii române. Înălțătoare vremi care au unit într-o clipită de noroc sufletul și inima neamului rămânesc, pentru a face nația română mai puternică, mai bună, mai respectată, nu ca astăzi.

În final, subsemnatul am citit o frumoasă poezie a poetului VASILE LUCA din Sighișoara, iar poeții dr. MARCOCI DORIAN, ec. SILVIU RAȚIU și eseista LUCA SMARANDA - care și-a făcut debutul cu acest prilej - au citit din propriile creații, ele fiind foarte bine primite de asistență.

 

Lasă un comentariu