Partenerii României cer continuarea luptei anticorupție

Distribuie pe:

Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii, țări partenere ale României, cer Guvernului României să nu dea înapoi în lupta anticorupție.

„Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani.

Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO.

Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit. În contextul în care amendamente la legi și proceduri existente sunt necesare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor celor implicați.

Raportul MCV al Comisiei Europene stabilește condițiile unui cadru în care progresul luptei împotriva corupției nu poate fi oprit. A identificat un număr de recomandări-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice și ulterior încheierea procesului MCV.

Statele UE semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va permite Consiliului UE să lucreze în această direcție", se arată în comunicatul comun trimis de misiunile diplomatice, citat de Agerpres. 

Lasă un comentariu