Virozele respiratorii

Distribuie pe:

Infecțiile acute respiratorii ocupă primul loc în cadrul morbidității prin bolile acute, constituind, în regiunile temperate, 50 - 80% din totalul îmbolnăvirilor acute. Incidența este crescută în colectivitățile de copii, dată fiind receptivitatea mai marea a acestora. Simptomatologia virozelor respiratorii se complică și se suprapune, frecvent, cu simptomatologia creată de suprainfecțiile bacteriene. Agenți infecțioși principali: virusul de diferite tipuri. În funcție de localizare, virozele respiratorii se clasifică în două categorii: 1. viroze ale căilor respiratorii superioare; 2. viroze ale căilor respiratorii inferioare.

Pe un teren „facil suprimat" prin multiplicarea virală rezultă porți de intrare propice pentru bacterii, complicându-se, astfel, cu o suprainfecție bacteriană.

Simptome: 1. rinită - inflamația narinelor, cu rinoree (scurgere de secreție apoasă care, ulterior, devine purulentă prin complicații, în sensul că se extinde infecția la sinusuri; 2. faringită acută (cu dureri la nivelul faringelui, care se resimte în timpul deglutiției (înghițirea alimentelor); 3. laringită acută obstructivă; 4. bronșită acută, inițial cu o tuse spastică, iritativă, neputând fi eliminate secrețiile existente decât prin medicamente antitusive; 5. bronșita acută cu caracter sufocant sau alte boli febrile.

Tratament: 1) - profilactic, constând în următoarele: izolarea la domiciliu și repaus fizic, internare la clinica de boli infecto-contagioase se efectuează doar în formele grave, complicate; 2) - dieta, constând în regim hidro-lacto- zaharat, și nu alcool etilic, prezent în băuturile știute: vin, în special, pe care mulți indivizi îl folosesc în asemenea situații; 3) - terapia suportivă, reprezentată de vitaminoterapie.

Formele severe se spitalizează, beneficiind de terapia antibacteriană pentru combaterea sau tratarea suprainfecțiilor bacteriene, chiar și corticoterapia, la nevoie, oxigenoterapia, susținere cardiacă și circulatorie.

Profilaxie: vaccinarea antigripală este singura metodă de profilaxie eficientă!

Lasă un comentariu