Gripa aviară

Distribuie pe:

Într-un comunicat dat publicității joi, 2 februarie, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Mureș informează publicul asupra pericolului, transmiterii și prevenirii gripei aviare, după ce focare ale acestei boli au fost confirmate în mai multe localități din țară, inclusiv la cinci lebede negre, în Sâncraiu de Mureș.

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal. Toate păsările sunt susceptibile la această infecție, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.

Păsările migratoare de apă sunt rezervorul natural al virusurilor gripale aviare și aceste păsări sunt, de asemenea, cele mai rezistente la infecție. Păsările migratoare infectate elimină virusul prin sânge, salivă și dejecții timp de 10 zile, contribuind astfel la răspândirea infecției. Păsările de curte sunt în mod specific susceptibile la epidemii de gripă.

Transmiterea infecției la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave și produsele patologice eliminate de acestea cât și cu cadavrele lor.

Virusurile gripale sunt distruse prin căldură. Totuși, ca o precauție, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle și sângele de pasăre ar trebui preparate cu atenție (fierbere/prăjire).

La om, boala se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. În cazul aparițiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicația.

Măsuri de profilaxie

- evitarea contactului direct cu dejecțiile  și cadavrele păsărilor;

- cumpărarea cărnii de pasăre și a ouălor numai de la unitățile autorizate;

- evitarea consumului de carne, sânge și ouă crude sau insuficient prelucrate termic;

-  spălarea și dezinfecția ouălor;

- evitarea contactului între carnea crudă și cea preparată termic, precum și cu alte alimente care sunt gata de consumat;

- spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des reduce considerabil riscul de îmbolnăvire;

- evitarea deplasărilor în zonele în care se suspicionează prezența cazurilor de gripă aviară;

- urmărirea stării de sănătate, timp de 10 zile, de la contactul cu păsări posibil infectate;

- purtarea echipamentelor de protecție de către lucrătorii implicați în îngrijirea, prelucrarea și distrugerea populațiilor de  păsări.

Vaccinarea antigripală este importantă, putând reduce posibilitatea infecției la om! 

Lasă un comentariu