BIOSENZOR DE DEPISTARE ANTICIPATĂ A CANCERULUI

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă spanioli de la Universitatea Complutense din Madrid, citaţi de descopera.ro, au proiectat un biosenzor capabil să detecteze anticorpi de cancer în probele de ser, atât de la pacienţii cu cancer, cât şi la pacienţii cu risc crescut de a dezvolta boala.

Metoda este mai rapidă şi mai precisă decât metodele tradiţionale.

Atunci când celulele sănătoase devin tumori, expresia multor proteine este alterată. Ca formă de apărare, sistemul imunitar produce anumiţi anticorpi împotriva acestora. Producerea acestor autoanticorpi începe cu câteva luni sau chiar cu până la trei ani înainte ca boala să se dezvolte complet şi să fie detectată de către medici.

Prin utilizarea biosenzorului, am detectat conţinutul generat de autoanticorpii pacienţilor împotriva proteinei p53, cunoscută sub numele de gardian al mutaţiilor genomului, deoarece ea repară ADN-ul, evitând modificările apărute în ciclul celular şi apariţia tumorilor.

Când p53 este mutant aberant şi se multiplică fără control, sistemul imunitar al pacienţilor cu cancer produc autoanticorpi împotriva p53, în funcţie de tipul de cancer, semnalizând astfel o posibilă transformare malignă.

Prezenţa anticorpilor împotriva p53 ar putea fi un indiciu al existenţei unei boli neoplazice deja iniţiate sau a riscului de a dezvolta cancer în viitorul apropiat.

Comparativ cu alte metode care detectează, de asemenea, autoanticorpi împotriva p53, biosenzorul a demonstrat o sensibilitate de 440 de ori mai mare şi o mai bună discriminare între probele de ser pozitive şi negative la autoanticorpii p53.

Un alt avantaj al biosenzorului este simplitatea şi viteza. La mai puţin de şase ore, testul este finalizat, inclusiv exprimarea şi purificarea p53, spre deosebire de săptămânile sau lunile necesare pentru metodele tradiţionale necesare pentru producerea şi purificarea separată a testului proteinei.

Astfel, simplitatea sa de manipulare, portabilitatea şi timpul redus de finalizare a procedurii complete face biosenzorul potrivit pentru aplicarea în rutina clinică", explică experţii spanioli. 

Lasă un comentariu