Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale

Distribuie pe:

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a decis, ieri, să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență nr. 13/2017 referitoare la modificarea codurilor penale.

„În opinia noastră, ordonanța respectivă este neconstituțională în ansamblu. În motivarea excepției de neconstituționalitate, se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgența adoptării ei, dar sunt incluse și obiecții cu privire la modul de legiferare în privința abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative și scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape întregii administrații din România.

În ordonanță, se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege, deci și acele încălcări ale dispozițiilor unor HG, ordine de miniștri, hotărâri ale consiliilor județene, municipale, locale, care reprezintă acte normative – lege în sens larg.

Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepția de neconstituționalitate se referă la neîndeplinirea cerințelor privind existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de ordonanțe.

Mențiunea făcută de Guvern în nota de fundamentare, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE nu se confirmă.

Verificând acea directivă, am constat că termenul de implementare e 1 aprilie 2018, prin urmare e suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în Parlament, pe baza unui proiect de lege, deci nu se justifică adoptarea ordonanței în regim de urgență.

Am primit aseară de la procurorul general o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituționaliate din documentul întocmit de PÎCCJ. Am avut în vedere și acest document, unele idei au fost preluate chiar în textul excepției, celelalte nu am reușit să le examinăm, dar am atașat documentul la excepția propriu-zisă. Am atașat la excepția noastră și acea scrisoare primită de la procurorul general și e un fel de anexă, completare a excepției", și-a motivat Victor Ciorbea, citat de Mediafax, decizia de sesizare a CCR.

Lasă un comentariu