START PROGRAM „MASĂ CALDĂ PENTRU ELEVI"

Distribuie pe:

Deocamdată de probă. Elevii din 50 de școli generale și licee din toată țara vor testa un nou program guvernamental, care vizează acordarea unei mese calde în timpul anului școlar în curs.

Proiectul de acordare a unui supliment alimentar copiilor care merg la școală a fost demarat anul trecut. Hotărârea de Guvern adoptată la sfârșitul anului prevede acordarea unei mese calde elevilor de școli generale și licee, pentru combaterea abandonului școlar și evitarea excluziunii sociale.

În loc de un corn și un pahar cu lapte, copiii vor primi fie mâncare caldă, gătită, fie un pachețel cu hrană,  în valoare de 7 lei.

Guvernul a aprobat vineri, 27 ianuarie 2017, normele metodologice de aplicare a ordonanței 72/2016 care introduce programul ,,Masă caldă pentru elevi".

În județul Mureș, o singură școală a fost inclusă în programul-pilot de asigurare a unei mese calde pentru elevi. Este vorba despre Liceul Tehnologic din localitatea Band unde învață 800 de elevi.

Domnul prof. Gheorghe Creți, directorul ,,Liceului Tehnologic" din localitatea Band, răspunde unor întrebări referitoare la acest subiect.

- Analizând la ,,cald" demararea acestui program-pilot în liceul pe care îl conduceți, care este ,,pulsul" și reacțiile elevilor, beneficiarii acestui program?

- Având în vedere situația economică nu tocmai bună a majorității familiilor, elevii au primit vestea implementării acestui program-pilot cu entuziasm și cu speranța că situația școlară se va îmbunătăți printr-o frecvență mai bună.

- Care este condiția ca un elev să primească o masă caldă sau un pachet alimentar?

- Dreptul de a primi zilnic, pe perioada cursurilor, suportul alimentar îl au numai elevii prezenți la cursuri.

- Conform normelor aprobate de Guvern, ,,suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev/preșcolar, prin raportare la infrastructura necesară servirii mesei în unitatea școlară". Care este modalitatea pe care Dvs. o veți aborda?

- Deoarece nu avem cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei vom opta pentru pachet alimentar.

- Ce produse va conține pachetul alimentar?

- Pachetul alimentar va conține:

- produse de panificație (pâine feliată sau batoane/chifle) 80g - maxim 50% din greutatea totală a pachetului,

- produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40g - minim 25% din greutatea totală a pachetului,

- legume (roșii, castraveți, salată etc.) 40g - maxim 25% din greutatea totală a pachetului.

- Cine va suporta sumele aferente derulării programului-pilot în ,,Liceul Tehnologic" Band?

- Sumele aferente acordării suportului alimentar se suportă din bugetul local al comunei Band. Pentru implementarea programului se alocă sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

Întrebat despre oportunitatea includerii ,,Liceului Tehnologic" din localitatea Band în acest proiect-pilot național, domnul Mircea Radu, primarul comunei Band, consideră că acest program este binevenit, luând în considerare familiile cu mai mulți copii școlari.

În primă fază, circa 29.000 de elevi, din 50 de școli din țară, vor primi o masă caldă gratuită în cursul anului școlar 2016-2017. La finalul anului, autoritățile centrale vor stabili dacă proiectul-pilot a fost un succes și merită să fie continuat.

Lasă un comentariu