A ieşit ursul din bârlog, primăvara nu poate fi departe!

Distribuie pe:

Cei şase urşi maturi de la Grădina Zoologică din Târgu-Mureş au preferat soarele şi ploaia, joi, la ieşirea din bârlog, de Ziua Ursului, iar astfel prevestirile meteorologice populare, atribuite comportamentului animalelor, indică faptul că primăvara este aproape.

În fiecare an, în 2 februarie, sărbătorim Ziua Ursului. Astăzi, am pregătit nişte cutii pentru urşi ca să ne spună dacă o să vină primăvara sau dacă o să mai rămână iarna. După cum aţi văzut, urşii s-au dus prima dată la cutiile de carton cu soare şi cu ploaie. După prognoza dată de bătrâni, dacă ursul iese în 2 februarie din bârlog şi îşi vede umbra, se întoarce, pentru că iarna nu pleacă. Astă noapte a fost rece, soare nu a prea fost. Dar sperăm să vină şi primăvara", a declarat directorul Grădinii Zoologice din Târgu-Mureş, Horaţiu Gorea, citat de Agerpres.

În părţile mureşene se crede că dacă va trece vulpea pe gheaţă de Stretenie (în 2 februarie, când este şi sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în calendarul ortodox, n.r.), adică vor fi apele îngheţate, va veni primăvara mai repede, iar dacă îşi va uda coada, iarna va ţine mai mult timp, cel puţin 40 de zile. Prelungirea iernii cu 40 de zile de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în biserică este legată probabil de cele 40 de zile trecute de la naşterea lui Iisus Hristos. În părţile Hunedoarei şi în Banat se crede că la Stretenie, numită şi Ziua Ursului, iese ursul din bârlog şi se joacă în zăpadă. De îşi va vedea umbra când se joacă, atunci se bagă din nou în bârlog, semn că iarna se va prelungi (…) Întâmpinarea Domnului sau Stretenia era denumită Aşteaptă vara în Valea Gurghiului şi se zice că dacă picură din streaşină, se va face primăvară târziu, iar oamenii trebuie să grijească fânul, adică să-l folosească cu economie să le ajungă până în primăvară", notează cercetătorii din cadrul secţiei de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş citaţi de agenţia menţionată. 

Lasă un comentariu