Ciudăţenii medicale

Distribuie pe:

Mintea artistică"

Sandy Allen a fost diagnosticată cu o tumoare malignă pe creier în lobul temporal stâng, medicii salvându-i viaţa prin eliminarea tumorii şi a părţii de creier afectată. În timp ce Sandy era la recuperare, având sesiuni de terapie prin artă, a început să aibă o pasiune intensă pentru aceasta. Deoarece partea stângă a creierului, care este centrul analitic şi al logicii, a fost sever afectată din cauza intervenţiei chirurgicale, partea dreaptă, care este declarată a fi centrul emoţional şi creativ, a început să se dezvolte mai mult. Experţii cred că acesta este motivul pentru schimbarea bruscă de comportament a lui Sandy Allen. Calităţile ei artistice au dus la transformarea casei sale într-un studio de artă cu zidurile acoperite de colaje colorate, pe care ea însăşi le-a confecţionat.

Există unii oameni, printre care şi Sandy Allen, care au început să aibă aptitudini artistice uimitoare din cauza unor boli ce le-au afectat creierul. De exemplu, pictorul Alison Silva, care a constatat o îmbunătăţire semnificativă a abilităţilor de a picta după ce a descoperit că are o tumoare (una ce nu îi punea în pericol viaţa) ce începuse să îi crească pe creier. În ciuda migrenelor, a insomniei, a halucinaţiilor şi a riscului ridicat al unei hemoragii, Silva a decis să îşi continue cariera şi a optat pentru a nu îndepărta tumoarea, în ciuda tuturor îndoielilor medicilor.

Sirenomalia

În data de 27 aprilie 2004, în Huancayo, Peru, Milagros Cerron s-a născut cu un defect congenital rar, cunoscut sub numele de sirenomalie", ceea ce înseamnă că picioarele ei erau lipite, oferindu-i aspectul de sirenă. Pe lângă acest defect, Milagros are şi un rinichi deformat, tractul digestiv, urinar şi genital împărtăşesc acelaşi tub. Această malformaţie este considerată mortală pentru nou-născuţi, care mor în termen de două zile după naştere din cauza organelor ce nu funcţionează normal.

Auto-cezariana

Ines Ramirez Perez, o ţărancă din Rio Talea, Mexic, şi-a făcut singură operaţia de cezariană şi a supravieţuit. În martie 2000, Ines era singură în casă, însărcinată în luna a opta, când a intrat în travaliu. După 12 ore de dureri chinuitoare, copilul încă nu se născuse iar cea mai apropiată moaşă era la 80 km distanţă, când a decis să îşi facă singură operaţia de cezariană, cu toate că nu avea nici un fel de pregătire medicală. După ce a băut o sticlă de alcool pentru a nu mai simţi durerea, cu ajutorul unui cuţit de bucătărie de 15 cm, Ines şi-a făcut o incizie de 17 cm în abdomen, pe unde a scos copilul, după care i-a tăiat cordonul ombilical cu o foarfecă. La o oră după sinistra operaţie, a leşinat. Când s-a trezit, şi-a acoperit abdomenul sângerând cu hainele şi şi-a trimis fiul de 6 ani după ajutoare. Şaisprezece ore mai târziu, Ines a fost internată în spital, unde a suferit o serie de intervenţii chirurgicale pentru a trata complicaţiile apărute în urma auto-cezarienei". Uimitor, la zece zile după operaţie, a fost externată. Băieţelul pe care l-a născut a fost numit Orlando Ruiz Ramirez, a supravieţuit calvarului şi este complet sănătos.

În urma acestei experienţe, Ramirez a declarat: Nu am mai putut suporta durerea. În cazul în care copilul meu murea, aveam de gând să mor şi eu, dar m-am gândit că Dumnezeu ne va salva vieţile amândurora."

Omul-copac

Dede Koswara, un indonezian în vârstă de peste treizeci de ani, a intrat în atenţia presei atunci când s-a descoperit că avea o afecţiune ereditară extrem de rară a pielii, cunoscută sub numele de displazie Lewandowsky-Lutz. Boala constă în creşterea incontrolabilă a negilor pe piele, aceştia devenind noduroşi, solzoşi şi acoperind o mare parte a corpului, mai ales în jurul mâinilor şi picioarelor, prin urmare, a fost poreclit omul - copac". Pentru Koswara tot calvarul a început atunci când s-a tăiat la genunchi, la vârsta de cincisprezece ani. Atunci a fost infectat cu tulpina virusului uman papilomavirus (HPV).

Din cauza bolii, a fost nevoit sa renunţe la slujbele sale de constructor şi pescar şi a început să lucreze cu o trupă de ciudaţi", călătorind prin ţară. În cele din urmă, soţia sa l-a părăsit, după 10 ani de căsătorie, invocând probleme financiare. Din fericire pentru el, cazul său a atras atenţia publică, iar donaţiile şi banii ce au venit de la guvern l-au ajutat să primească tratamentul necesar. După nu mai puţin de nouă operaţii şi mai mult de opt kilograme de solzi" ce au fost îndepărtaţi de pe corpul său, Koswara a putut să-şi vadă iarăşi conturul mâinilor şi picioarelor pentru prima dată după aproximativ douăzeci de ani.

Displazia Lewandowsky-Lutz (de asemenea cunoscută şi ca Epidermodysplasia Verruciformis) este o tulburare ereditară strâns legată de riscul ridicat de cancer de piele. Deşi, de obicei, se manifestă la bolnavii cu vârsta cuprinsă între 12 luni şi 20 de ani, ca şi în cazul lui Dede Koswara, ea poate să apară uneori şi în afara acestui interval.

Transplantul de faţă

Isabelle Dinoire din Valenciennes, Franţa, a fost prima persoană din lume ce a suferit o operaţie plastică de transplant parţial de faţă. Chirurgii i-au reparat faţa femeii, în vârstă de 38 de ani, după ce a fost desfigurată în urma atacului unui câine. O echipă de medici, condusă de dr. Bernard Devauchelle, a efectuat operaţia pe data de 27 noiembrie 2005, la Centrul Universitar din Amiens, Franţa. Operaţia a implicat prelevarea unei bucăţi triunghiulare ce urma să îi fie transplantată în zona nasului şi a gurii de la o donatoare aflată în moarte cerebrală şi reconstruirea feţei deteriorate a pacientei Dinoire. Câţiva ani mai târziu, pe lângă faptul că aspectul feţei s-a îmbunătăţit considerabil, Dinoire a reuşit să-şi recâştige complet controlul asupra muşchilor faciali.

Se pare că Isabelle Dinoire a fost mutilată de labradorul ei, după ce a luat o supradoză de somnifere, iar câinele, încercând să o trezească, a început să-i zgârie şi să-i sfâşie faţa. Ulterior, câinele a fost eutanasiat. (sursa - cerceteaza.com) 

Lasă un comentariu