Poduri de gheață și gospodării inundate pe râul Mureș

Distribuie pe:

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea" al județului Mureș a anunțat, duminică, 5 februarie, că în urma încălzirii vremii, patru poduri de gheață au pornit pe râul Mureș, primul fiind în zona Deda, iar celelalte trei, la Lunca Bradului, Răstolița și Gălăoaia, unde echipele specializate s-au deplasat pentru a efectua recunoașteri în vederea deblocării zonelor prin explozie controlată. Podurile de gheață de la Lunca Bradului și Răstolița au circa un kilometru, iar cel de la Gălăoaia, aproximativ 300 de metri.

Reprezentanții ISU au detaliat pentru Agerpres că primul pod a pornit pe râul Mureș de dimineață, în zona Bistra Mureșului, iar în urma creșterii nivelului apei, o stână cu animale, ciobani și bunuri, a fost evacuată din zona Filea. Situația este monitorizată cu atenție, iar în zona Defileului Toplița-Deda s-a deplasat și prefectul județului, Lucian Goga; de asemenea, echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș sunt pregătite cu utilaje, iar dacă situația o va impune, se va încerca pe cât posibil deversarea apelor în zonele nelocuite. În caz de necesitate, în locurile unde există blocaje, podurile de gheață vor fi detonate, au a precizat reprezentanții ISU.

Pe fondul avertizărilor meteorologice, a fost ordonată instituirea permanenței la primăriile din județ și monitorizarea tuturor cursurilor de apă și s-a dat dispoziție, încă de joi, pentru curățarea șanțurilor, rigolelor și albiilor pentru a nu apărea probleme în zonele locuite, primarul sau responsabilul cu monitorizarea având obligația să anunțe urgent în cazul în care constată apariția unor probleme.

Potrivit datelor furnizate duminică, de ISU, în urma ploilor abundente și a formării unor poduri de gheață pe râul Mureș, în comuna Lunca Bradului au fost inundate aproximativ 20 de curți și anexe gospodărești. La ora 15,00 erau semnalate poduri de gheață pe râul Mureș în localitățile Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Filea (Deda), Gălăoaia, Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni, care sunt monitorizate în permanență de echipele mobile ale ISU Mureș și ale primăriilor.

Pe râul Gurghiu, sunt monitorizate poduri de gheață la Jabenița, Hodac și Ibănești, însă, deocamdată, nu s-a impus intervenția echipelor de pirotehniști pentru detonarea blocurilor de gheață, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu