,,AUTODUMINICI", de RĂZVAN DUCAN

Distribuie pe:

Profesorul, poetul, prozatorul și publicistul Răzvan Ducan din Târnăveni, a scos la Editura ,,Vatra Veche" din Târgu-Mureș cartea sa cu nr. 33, din colecția ,,Marea Unire-100", intitulată ,,AUTODUMINICI", carte în care Mihai Eminescu își are locul său de cinste. Cartea cuprinde trei capitole distincte, pe care autorul le-a intitulat: Scârța, scârța pe… taste; Cărțile care mănâncă puțin sau ,,Nu te supăra frate" (cronici de carte) și Selfi cu like-uri (cronici la cărțile sale).

Pentru iubitorii lui Mihai Eminescu, cartea d-lui Răzvan Ducan, cuprinde o serie de materiale, care se citesc cu interes și plăcere, ca: Eminescu, cel de fiecare zi; La Blaj: Cod galben de poezie, la Festivalul Național de Poezie ,,Ocrotiți de Eminescu"; La Blaj, de 24 ianuarie 2015, de ziua ,,Micii Uniri", am fost ,,Ocrotiți de Eminescu"; Concursul Național de Poezie ,,Ocrotiți de Eminescu" Ediția a XVI-a, Blaj, 30 ianuarie 2016; ,,Traseu inițiatic" pentru Eminescu și altele. Articole interesante sunt de la Universitatea Populară de Vară ,,Nicolae Iorga" de la Vălenii de Munte, 14-19 august 2016; manifestarea ,,George Coșbuc - 150 de ani de la naștere!"; ,,Interferențe culturale" la Sighișoara; ,,Mureșeni în sentimentul românesc al ființei, la Wiener Neustadt, Austria"; Ioan Alexandru - mici ,,tușe" ale unor întâlniri pasagere și altele.

Am citit cu plăcere articolul intitulat ,,Casa de scris", în care autorul descrie locuința de vară a poetei Ana Blandiana, situată într-un cadru pitoresc, în localitatea Brebu, județul Prahova, unde d-l Răzvan Ducan a fost în vizită împreună cu scriitorul Nicolae Băciuț.

Din cartea d-lui Răzvan Ducan se desprinde o preocupare intensă a oamenilor de cultură și oficialităților locale pentru cinstirea lui Mihai Eminescu, în aceasta parte de țară (Blaj, Târgu-Mureș, Târnăveni, Sighișoara).

Poet cu dragoste de Eminescu, d-l Răzvan Ducan se definește cel mai bine în eseul ,,Eminescu, cel de fiecare zi", din care redăm următoarele rânduri: ,,Atâta Eminescu am adunat în ani, încât la nevoie m-aș putea hrăni din această rezervă mult timp. Eminescu este nu numai o permanență în gândurile mele, ci este și este un locuitor al ființei mele, cu aceleași atribuții și drepturi ca ale eu-lui meu. Eminescu este unul cu care îmi ung felia de inefabil. Este partea mea de reverie. E catalizatorul care mă face să trăiesc altfel ,,clipa cea repede ce ni s-a dat". El este și substanță și certitudine și absolut. Eminescu mă populează și mă mobilizează spre a fi eu însumi. El este și cel care îmi dă o nouă combustie. Este cel care mă face să umblu drept, cu fruntea sus, fără să fiu aplecat de umeri și fără să privesc în pământ. Are puterea de a se manifesta ca o forță regeneratoare, care developează în mine latențe și-mi dă imbolduri nemaiavute. Este și magie! Pășesc mai apăsat cu Eminescu și datorită lui îmi fac cântecele locuibile".

Al doilea capitol al cărții intitulat ,,Cărțile care mănâncă puțin" sau ,,Nu te supăra, frate", cuprinde 29 de recenzii făcute cu multă generozitate unor cărți, pe care d-l Răzvan Ducan le-a primit și le-a citit, printre care și cele scrise de mine. Mulțumesc pe această cale d-lui Ducan pentru aprecierile laudative la adresa cărților mele!

Ultimul capitol intitulat ,,Selfi cu like-uri" cuprinde 18 cronici la cărțile scrise de d-l Răzvan Ducan în ultimii ani, printre care și cele, destul de modeste, scrise de mine.

Cartea se încheie cu un amplu C.V. al d-lui Răzvan Ducan, din care putem cunoaște activitatea de-o viață pe tărâmul literaturii și culturii românești, pentru care profesorul, poetul, prozatorul și publicistul Ducan merită toată aprecierea noastră.

,,Autoduminici" este o carte scrisă cu dragoste față de Eminescu și de cultura românească, care nu trebuie să lipsească din biblioteca fiecărui român cu dragoste de cultură.

Dorim autorului multă sănătate și cât mai multe realizări în domeniul scrisului!

15 ianuarie 2017, Botoșani

Lasă un comentariu