Cărți noi – TRUNCHIUL ȘI AȘCHIA

Distribuie pe:

O vrednică dăscăliță din Șăulia, Tereza Socol, autoarea mai multor cărți a descoperit harul scriitoricesc și la cele două nepoate ale sale, Maria și Antonia Socol. Cultivându-le preocupările creative, atât „bunicuța Terry", cât și cele două învățătoare, Marinela Nemeș și Alexandrina Laura Elena Duma, se pot mândri cu primii pași făcuți în literatură de Maria și Antonia Socol. Fiecare și-a tipărit câte o plachetă la Editura Nico: Maria Socol „Inimi de înger" și Antonia Socol „Curcubeul cu metafore". Două plachete care arată orizontul imaginativ al unor vârste, dar și influența pe care o are mediul familial și școlar asupra copiilor.

Despre Maria, „bunicuța Terry", spune că „Preabunul Dumnezeu a mângâiat marea în ziua în care micuța Maria a fost botezată, deoarece numele ei înseamnă „cea iubită de Dumnezeu ", dar și „farmecul mării". Presfânta Fecioară Maria și-a îmbogățit atunci cu încă o floare imaculată buchetul de crini albi ce simbolizează puritatea, noblețea și demnitatea.

Maria are o personalitate fascinantă, care reușește să topească și cele mai împietrite inimi, oferind lumină în jurul ei, ca un astru ceresc.

Forța spiritului i se citește în ochii splendid migdalați cu privirea strălucitoare ca o îmbrățișare caldă și însorită.

 Înzestrată cu o putere mentală aparte, dar încununată de o aură de modestie și altruism de esență celestă, reușește să ofere oricui o rază de speranță în ceea ce privește tămăduirea interiorului misterios al inimilor.

Strategă înnăscută, cu o uimitoare putere de intuiție, cu un farmec  plin de magnetism purtând aureola inteligenței creatoare și prolifice, se dedică cu devotament scopului ales.

Logica sa excelentă și simțul financiar o situează pe frecvența rațiunii și a argumentelor clare, dar adoră să exploreze și înălțimi noi și să prezinte teorii de avangardă.

Sociabilă, dispune de o politețe plină de noblețe chiar și în activitățile de divertisment.

 În compania Mariei ai impresia că ești într-o sărbătoare permanentă, deoarece tot ceea ce o înconjoară este impregnat cu parfumul unei inefabile armonii, datorită fluidului spiritual specific pe care-l degajă".

Emoționante și cuvintele adresate învățătoarei sale Marinela Nemeș, de Maria Socol:

„Draga mea învățătoare,

Sunt în vacanță. O, ce bucurie!

Adio, teme! Adio, sculat de dimineață!

Mă joc, mă distrez, citesc câte ceva și iar mă joc.

Și totuși, parcă îmi lipsește ceva...

Mi-e dor de dumneavoastră, draga mea învățătoare.

Mi-e dor de ochii cu reflexe de chihlimbar și tente de smarald, umbriți de gene lungi și mătăsoase ce ne mângâie cu fiecare privire.

Mi-e dor de zâmbetul amabil și grațios plin de înțelegere pentru toți.

Mi-e dor de glasul blând dar autoritar, ce ne explică cu răbdare și interes, dar ne și dojenește cu înțelegere și respect.

Mi-e dor de mâinile calde și catifelate care ne alintă asemeni aripilor de înger.

Mi-e dor de frumusețea d-voastră de principesă demnă ce ne înconjoară pe toți cu o aură binefăcătoare.

Cu d-voastră, matematica pare un joc, limba română un vis frumos nesfârșit, științele un basm al naturii, artele o relaxare, sportul o petrecere.

Ați merita să vă oferim zilnic un buchet cu trandafiri roșii, legați cu o panglică violet pe care să scrie: „Vă iubim, doamnă învățătoare!"

Dacă ați fi o lacrimă în ochii mei, m-aș teme să plâng ca să nu vă pierd, atât de mult vă iubesc...

Cu mult drag,

Maria Socol

 

Despre cealaltă nepoată, Antonia Socol, „bunicuța Terry",spune că: „ Preabunul Dumnezeu a fermecat cerul și pământul cu o muzică divină în ziua în care a mai creat o floare - Antonia, mai gingașă și mai diafană decât mimoza, dar tot atât de strălucitoare și impunătoare ca trandafirul.

Conștientă de valoarea sa, Antonia este o prezență solară cu o personalitate fascinantă, care emană forță creatoare și echilibru.

Fiind înzestrată cu o inteligență remarcabilă și o percepție foarte ascuțită, are idei și argumente de o claritate exepțională.

Energică, tonică și amuzantă, știe să ridice moralul celor din jur, în situații dificile, găsind soluții optime pentru rezolvarea unor situații-problemă.

Este o inovatoare și, de aceea, foarte stimulativă pentru cei care îi cer ajutorul.

Dovedește o înclinație naturală spre cercetarea lucrurilor, iar frumusețile naturii constituie pentru ea o inspirație permanentă.

Cu evidente calități de lider, organizează, supervizează și supraveghează pertinent activitățile în care se implică.

Originală și perspicace nu-și diluează acest caracter, ci, dimpotrivă, și-l multiplică.

Sigură pe ea, hotărâtă și plină de încredere, cu o imaginație fertilă, nu lasă să treacă pe lângă ea ideile constructive, fără să le finalizeze.

Având la dispoziție imense cantități de energie și inițiativă le folosește pentru a-i antrena și pe alții în realizarea obiectivelor de maximă importanță, dar, de obicei, având principii puternice, rămâne credincioasă vederilor sale și-și continuă independent propriile acțiuni, pe care le execută cu precizie și acuratețe.

Antonia este o capodoperă spirituală de energie și echilibru, fiind întotdeauna strălucitoare, vibrantă și absolut irezistibilă.

Așa este, draga mea nepoțică, Antonia.

Și Antonia Socol are un mesaj către învățătoarea sa, Alexandrina Laura Elena Duma:

Scrisoare către învățătoarea mea - Cerul la butonieră,/ Un alb diamant și-a pus,/ Iar dumneavoastră, doamnă,/ Un lucru am de spus...// Când nu știam să-l scriu pe ,,r"/ Mâna dumneavoastră era pusă pe treabă./ Până când...Într-o zi.../ Am învățat să socotesc,/ Am învățat și să citesc,/ Am învățat să scriu corect/ Și toate acestea datorită.../ Dragei mele învățătoare!"

De-aici, pot începe două destine literare. Timpul e de partea lor.

 

Lasă un comentariu