Reacții după discursul președintelui în Parlament

Distribuie pe:

Ieri, 7 februarie a.c., Klaus Iohannis, președintele României, a ținut un discurs în plenul reunit al Parlamentului. În cuvântul său, șeful Statului Român, în contextul puternicelor proteste din Piața Victoriei, al celor 250.000 de bucureșteni adunați în fața Guvernului, a exprimat mesajul milioanelor de români pentru o guvernare în interes public, național, exprimându-și regretul - cum spunea - că „PSD și ALDE nu doresc reconciliere". Adresându-se plenului Parlamentului, președintele Iohannis a precizat: „E fals că aș dori răsturnarea guvernării! Guvernați și legiferați! Dar nu oricum (…)

M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat! Nu-i bai! La ei am fost deja (…) PSD a avut o strategie tip kamikaze! Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor! (…) Dacă PSD nu rezolvă, urgent, criza, voi convoca consultări, pentru a vedea soluțiile (…)

Retragerea ONG 13 și, eventual, demiterea chinuită a unui ministru, este prea puțin, alegeri anticipate ar fi prea mult". N-au lipsit reacțiile puterii. Parlamentarii PSD au ieșit din sală în timpul discursului președintelui Iohannis. Pozițiile parlamentarilor au fost, firesc, diverse. Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, copreședinte ALDE: „Sunt dezamăgit de discursul președintelui! Toți liderii politici ar trebui să găsească acea cale către dialog". Referindu-se la absența premierului Sorin Grindeanu de la discursul președintelui, Tăriceanu a precizat: „Așa trebuie, conform principiului separației puterilor în stat". Trebuie precizat că președintele Klaus Iohannis n-a fost întâmpinat, protocolar, de cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, la sosirea la Parlamentul României! Să parcurgem și alte reacții. Niculae Bădălău (PSD): „Președintele Iohannis a avut același discurs de a împărți România în două!". Cătălin Rădulescu (PSD): „Iohannis nu e președintele nostru, să stea cu cine l-a ales!". Cătălin Predoiu (PNL): „PSD este minoritar în materie de justiție! Poporul respinge politicile de subminare a luptei anticorupție". De reținut încă două aspecte. Președintele Iohannis vine cu o precizare: „Imediat după primirea răspunsului de la Parlament, voi convoca referendumul!". Iar într-un document al CSM, se arată: „Dacă Parlamentul nu aprobă ordonanța de abrogare, OUG - 13/2017 își va produce efectele, în integralitate!".

Lasă un comentariu