Nepăsătorule, mânca-te-ar fiarele!

Distribuie pe:

În „Limonar" (o culegere de istorioare, întâmplări, experiențe duhovnicești și povățuiri ale călugărilor care au trăit în mânăstirile din Orient între anii 550 și 620 d. Hr., scrise de călugării Ioan Mosliu și Sofronie „călugărul". Se mai numește „Livada duhovnicească", tradus în limba română în anul 1991, la Editura Episcopiei de Alba-Iulia), se spun următoarele despre Avva Pimen păstorul. Odată, l-a cercetat cineva și i-a cerut să-l găzduiască peste noapte în chilia sa. Și fiindcă avva nu avea loc deosebit pentru găzduire, l-a lăsat pe vizitator în chilia sa, iar el s-a dus să înnopteze într-o peșteră. A doua zi dimineața după ce s-a întors, vizitatorul l-a întrebat:

- Cum ai petrecut noaptea, avva? Nu cumva ți-a fost frig?

- Nu. Că am intrat într-o peșteră și am aflat în ea un leu dormind. M-am întins și eu și m-am lipit cu spatele de coama lui. De la răsuflarea lui peștera s-a încălzit ca un cuptor și nu mi-a fost frig.

- Bine, dar nu te-ai temut că te va mânca leul?, l-a întrebat vizitatorul.

- Nu, i-a răspuns avva, dar să știi că pe mine mă vor mânca fiarele.

- De unde știi asta?

- În lume eram păstor, îi spuse avva, iar odată, în timp ce pășteam turma, câinii au sfâșiat un trecător, însă eu stăteam nepăsător, deși l-aș fi putut izbăvi. De atunci, cer mereu de la Dumnezeu să mă mănânce fiarele. Și cred că Dumnezeu îmi va face acest hatâr. Și într-adevăr pe acest avvă l-au mâncat fiarele.

Volumul „Sub mantia smereniei" se găsește la Catedrala Mare și la Biserica „Sfântul Gheorghe" din Tudor

Lasă un comentariu