Scrisori din Țara Soarelui-Răsare

Distribuie pe:

Români la Maratonul de la Nanakusa

Bună ziua, vă salut de la mare depărtare, de peste mări și țări, din Țara Soarelui-Răsare!

Locuiesc în Japonia de 19 ani și încerc să dau și eu o mână de ajutor sportivilor români și nu numai. Despre mine mai puțin aș vorbi și vă rog să citiți rândurile ce urmează.

Într-o zi de duminică, liniștită, cu cer înnorat, o vreme răcoroasă dar tocmai bună pentru mișcare în aer liber, pe 8 ianuarie 2017, în orașul Matsudo, care aparține regiunii Kantô, Prefectura Chiba și districtul Matsudo, a avut loc o competiție de mare amploare: cea de-a 62-a ediție a Maratonului NANAKUSA.

 

Bună ziua!

Mulțumesc pentru mesajele primite!

Am apreciat interesul cititorilor pentru activitățile românești desfășurate în Japonia.

În acest articol, aș vrea să vă prezint alte câteva proiecte, mai recente, legate de sport și schimb cultural. Cu permisiunea autorului, atașez textul cu detaliile evenimentului.

Prof. Adriana Stoica

 

Români la Maratonul de la Nanakusa

Această competiție a avut loc în incinta Complexului Sportiv Matsudo (Matsudo Undo Koen).

Orașul Matsudo se întinde pe o suprafață de 61,33 km² și numără 485.455 de locuitori (recensământul din 2012), cu o densitate de 7.915,46 pe kmp.

Primarul orașului Matsudo este domnul Kenji Hongôya.

Am fost uimiți de numărul mare de participanți, de toate vârstele, de la mic la mare, număr care a depășit cifra de 6.000.

În general, cetățenii japonezi acordă foarte mult timp sportului, mișcărilor în aer liber și activităților din cadrul comunităților.

Am avut marea onoare să participe, din partea Ambasadei Române în Japonia, Excelența Sa doamna Tatiana Iosiper, domnii diplomați Alexandru Huza și Alexandru Gubandru.

Datorită insistențelor făcute de Asociația Cultural Sportivă Japonia - România, către Consiliul de conducere al orașului Matsudo, în perioada 7-12 ianuarie au fost invitați doi sportivi români cu rezultate promițătoare, aceștia fiind juniorul Chiș Laviniu Mădălin și Conț Vasile Daniel.

Chiș Laviniu Mădălin deține șapte titluri de campion național la juniori și tineret (sub 23 ani), anul 2016 dovedindu-se pentru el a fi cel mai bun an din carieră și să sperăm că este doar începutul; Conț Vasile Daniel deține două titluri de campion național și vice-campion național, demonstrând că are un viitor promițător.

Visul măreț al celor doi sportivi români e să participe la Jocurile Olimpice din 2020! Le urăm succes, le vom fi alături și vom pune umărul și noi la îndeplinirea acestui vis măreț.

La această cursă li s-a alăturat și renumitul sportiv Yuichi Yasui, de la Waseda, căruia îi mulțumim pentru primirea călduroasă.

Anul trecut am fost onorați să participe sportivii Marius Ionescu și Claudia Ștef, cărora le mulțumim pe această cale pentru rezultatele și comportarea impecabilă de care au dat dovadă.

Îi așteptăm cu drag și în anii ce urmează!

Această invitație, la cea de a 62-a ediție a Maratonului Nanakusa, a fost făcută din dorința acomodării sportivilor români, dorindu-ne o participare într-un număr cât mai mare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020!

În plus, orașul Matsudo, la data de 9 decembrie 2016, a fost înregistrat ca oraș-gazdă pentru echipa României, pregătirea pre-taberelor la atletism (ne dorim cât mai multe evenimente, competiții, schimburi cultural-sportive în întâmpinarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Tokyo 2020).

Din toate acțiunile la care am participat, am rămas surprinsă de interesul conducerii orașului Matsudo, al Asociației Cultural- Sportive Japonia-România, în a avea colaborări cultural-sportive cu România.

După terminarea competiției s-a organizat o întâlnire inițiată de Asociația Sportivă și Culturală Japonia-România, la care sportivii și invitații au petrecut momente de voie bună, nelipsind muzica populară românească, vinul românesc de la JRBA, prin prezenta domnului Daniel Bereș, și preparate românești de la restaurantul „La Mihai", prin prezența domnului Mihai Căulea.

Ne dorim să fie un pas înainte pentru schimburile internaționale de sport și cultură între România și Japonia. În același timp, ne dorim ca evenimentele sportive cu participarea sportivilor români să fie cât mai dese.

Pentru a cunoaște puțin din cultura japoneză, sportivii noștri au avut ocazia, în zilele următoare competiției, să fie primiți de conducerea Liceului Senshudai Matsudo, a Școlii gimnaziale GoChu, luând parte la orele de sport, ceremonia ceaiului, caligrafie, servind prânzul împreună cu elevi și profesori. Au fost zile de neuitat, momente, clipe și amintiri ce nici valurile nu le pot șterge.

Au fost însoțiți tot timpul de domnul Hisao Ishii, director adjunct al Departamentului Promoțional pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice 2020, Tokyo, orașul Matsudo, domnul președinte Kunitomo Someya, doamna Pătru Mihaela Cristina, domnul Tadashi Kikuchi, domnul profesor Hideaki Hayashi. Le adresăm mulțumiri pentru primirea impecabilă de care sportivii români au avut parte.

Vom depune toate eforturile, dragoste și dăruire, pentru toate aceste activități, ca rezultatele să fie din cele mai bune.

Pe această cale, facem un apel către forurile superioare, către cei care mai cred în valoarea sportului românesc, menționând aici Conducerea Comitetului Olimpic Sportiv Român, Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Atletism, pentru o mai strânsă colaborare cu  oficialitățile orașului Matsudo, drept o punte de legătură între România și Japonia, bucurându-ne să putem fortifica această legătură.

Toate rezultatele vin în urma eforturilor supranaturale (după cum a precizat domnul Hisao Ishii), depuse de domnul președinte și ceilalți membri ai Asociației Cultural-Sportive Japonia-România: domnul Someya Kunitomo, doamna Pătru Mihaela Cristina,  domnul Tadashi Kikuchi, domnul Noriyuki Kawaguchi, domnul profesor Hideaki Hayashi (Senshudai Matsudo) și Danielei Uchiyama - președinte al Comitetului de implementare a oinei în Japonia.

Cele mai calde mulțumiri pentru suportul acordat din partea Ambasadei Române în Tokyo!

Mulțumim totodată doamnei Oana Șiclovan, președinte al Asociației Liber la Educație, Cultură și Sport, pentru steagurile oferite în dar.

Voi mai reveni cu informații despre alte activități ale Asociației Cultural-Sportive Japonia-România, ale președintelui Someya Kunitomo, japonezul cu inimă de român!

Sigur, se poate doar cu pasiune, dragoste, dăruință, efort și timp; toate aceste minuni se întâmplă!

Mulțumită să dau o mână de ajutor la acest eveniment de mare amploare.

Vă mulțumesc mult,

Daniela Uchiyama

                                                                                                                                                                               

Îi mulțumesc doamnei Mariana Cristescu pentru posibilitatea de a face cunoscute aceste eforturi și proiecte prin intermediul ziarului „Cuvântul liber". Persoanele interesate să sprijine, să ajute sau să colaboreze la acest tip de proiecte mă pot contacta personal la e-mail Adriana.e.stoica@gmail.com sau pe pagina de Facebook „Ru-mania fureai shitsu".

 

Lasă un comentariu