Slujba înmormântării pentru sinucigași

Distribuie pe:

Biserica spune despre sinucidere că este un păcat foarte grav, iar asta deoarece persoanele care aleg să-și ia viața s-au lepădat de credința în Iisus Hristos și de nădejdea în Dumnezeu, iar necredința și deznădejdea sunt păcate despre care Sfânta Scriptură spune că nu se vor ierta. Totuși, deși sujba înmormântării pentru sinucigași nu se oficiază, există și situații când se poate face excepție.

De ce nu se face slujba înmormântării pentru sinucigași? Biserica spune că viața nu este produsul materiei, ci un dar de la Dumnezeu. Din acest motiv, nu avem dreptul să luăm viața nimănui și nici propria noastră viață. Din moment ce omul refuză să trăiască viața ca pe un dar și se sinucide, Biserica refuză să mai săvârșească slujba înmormântării pentru astfel de persoane. Trebuie să înțelegem că gestul sinucigașului contrazice conținutul slujbei de înmormântare.

În schimb, când vorbim de persoane bolnave psihic, care nu mai au discernământul faptelor, lucrurile se schimbă. Biserica oficiază pentru ele slujba de înmormântare, scrie crestinortodox.ro. Potrivit Canonului 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei, preotul are datoria de a cerceta dacă cel care s-a sinucis a fost lipsit de discernământ, fiind cu adevărat ieșit din minți (adică nu a avut intenția). În Pravila de la Govora din anul 1640 se spune: „Cine se va ucide singur de bună voie, acestuia să nu i se cânte nici să i se facă pomenirea lui niciodată, iar de va cădea fără voia lui, și va muri, acestuia să i se cânte și să i se facă pomeniri."

În anul 1949, Sfântul Sinod, prin Hotărârea nr. 506 privind înmormântarea sinucigașilor, a decis: „Slujba înmormântării sinucigașilor să fie făcută numai de către un singur preot, și nu în locașul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul să poarte numai epitrahilul, săvârșind slujba după ritual redus. Să nu se tragă clopotele și să nu se țină cuvântări. Celor care s-au sinucis cu bună-știință și în integritatea facultăților mintale nu li se săvârșește nicio slujbă și sunt îngropați la marginea cimitirului, într-un loc anume destinat. Pentru sinucigașii ieșiți din minți se săvârșește slujba înmormântării pe marginea gropii, după un ritual redus. Nu se trage clopotul și nu se țin cuvântări."

Dacă Biserica nu oficiază slujba înmormântării pentru sinucigași, nu înseamnă că noi nu ne putem ruga pentru cei care și-au luat viața. Îi putem pomeni în rugăciunile noastre particulare și avem credința că Dumnezeu răspunde rugăciunilor făcute din iubire.

Volumul „Sub mantia smereniei" se găsește la Catedrala Mare și la Biserica „Sfântul Gheorghe" din Tudor

Lasă un comentariu