A MURIT „BUNUL-SIMȚ" - UN MARE DISPĂRUT

Distribuie pe:

Prof. Olimpia Mureșan - LSR, Maramureș

Azi plângem moartea prietenului nostru drag „BUNUL- SIMȚ", care a existat între noi timp de mai mulți ani. Nicio știință exactă nu știe câți ani avea, întrucât datele despre nașterea lui s-au pierdut de mult în prăpăstiile birocrației.

Să vă reaminți personalitatea lui pentru a ști să cultivați lecții atât de valoroase ca:

-trebuie să muncești, ca să poți avea un acoperiș deasupra capului;

-că e nevoie să citești în fiecare zi un pic, să știi de ce păsările se trezesc de dimineață, ca să strângă râme și de asemenea pentru a recunoaște valoarea frazelor precum:

„viața nu este dreaptă întotdeauna"... și

„poate că eu am fost vinovatul".

BUNUL-SIMȚ a trăit sub consemnări simple și eficace: -„nu cheltui mai mult decât căștigi"; Și strategii înrudite de încredere: „adulții sunt responsabili, nu copiii". Sănătatea lui a început să se deterioreze rapid când s-au aplicat reguli haotice, cu pretenția de a fi bune: informații referitoare la un copil de șase ani, acuzat de abuz sexual, pentru că a dat un sărut unei colege de clasă; adolescenți care ar fi trebuit să plece la alt colegiu, pentru că ar fi denunțat un coleg distribuitor de droguri și o profesoară concediată pentru că a mustrat un elev indisciplinat.

BUNUL-SIMȚ a pierdut teren când:

- părinții au atacat profesorii, numai pentru că au făcut munca în care ei au eșuat: să disciplineze copiii lor needucați;

- când un copil nu știe să se ridice de pe scaun în autobuz și să ofere locul unui bătrân sau unei femei însărcinate;

- când elevii răspund la școală obraznic și tendențios la întrebările învățătorului;

- când numele și opera marelui Eminescu au fost închise „în debara"- de - așa-ziși „analiști literari"- împotriva voinței și considerației unui întreg popor;

- când imprudența și impolitețea unor politicieni se manifestă prin prezentarea la tv a huzurului și abundenței vieții pe care o duc, fiind în contrast ostentativ cu viața oamenilor obișnuiți din țara noastră.

Declinul a fost și mai mare când școlile au trebuit să ceară permisul părinților pentru a administra o aspirină, să pună protector solar sau să pună un plasture unui elev.

Dar, mai ales, nu puteau informa părinții dacă o elevă era însărcinată și voia să avorteze. BUNUL-SIMȚ a pierdut dorința de a trăi, când cele zece porunci s-au convertit în material interpretabil, anumite biserici s-au transformat în magazine și criminalii au început să primească un tratament mai bun decât victimele lor.

Pentru BUNUL-SIMȚ a fost o lovitură puternică atunci când cineva nu se mai putea apăra de un hoț în propria sa casă, dar hoțul putea să-l reclame pentru agresiune sau dacă un polițist omora un hoț, chiar dacă acesta era înarmat, să fie imediat investigat polițistul pentru exces de putere, când nu era acuzat de pungaș. Și astfel, foarte multe alte cazuri din viața noastră pământească au determinat moartea lui. Moartea BUNULUI-SIMȚ a fost precedată de cea a părinților săi: - „DREPTATEA" ȘI „ÎNCREDEREA".

-cea a soției sale -„DISCREȚIA":

- cea a fiicei sale -„RESPONSABILITATEA".

Le supraviețuiesc cei trei frați vitregi: „ÎMI CUNOSC DREPTURILE MELE", „CELĂLALT ESTE VINOVATUL", „SUNT O VICTIMĂ A SOCIETĂȚII".

Nu a fost multă lume la funeraliile lui, fiindcă foarte puțini au aflat că murise. Dacă ți-l mai amintești încă, onorează-l și amintește-le oamenilor buni de existența lui valoroasă: mai ales celor care l-au cunoscut, pentru ca și ei la rândul lor să-l țină minte și să-l dea ca exemplu. În caz că nu l-ai cunoscut, n-ai nimic de pierdut, te alături majorității și nu trebuie să faci nimic…

Dar să fim optimiști, totul se poate schimba într-o zi când va apărea soarele și pe strada noastră, a celor ce l-am cunoscut pe „BUNUL-SIMȚ, și el sau măcar spiritul lui va reveni printre noi, dar nu numai în gândurile noastre ci, mai ales, în comportamente plăcute omului și societății civilizate în ansamblu.

P.S. Atunci când zici de un om că are „BUN-SIMȚ", poți spune că acest om este unul de „CARACTER". Despre „CARACTER", istoricul Pârvan spunea: „Acesta este o floare rară, o adevărată noblețe în lumea muritorilor. Fără ea toată învățătura de pe lume, tot talentul creator e un simplu amuzament egoist. Când semenii te urcă în vârful piramidei sociale, trebuie să arzi tot sufletul tău pentru a rămâne acolo; nu pentru tine, că tu ești un om trecător, dar pentru oameni, pentru idealul lor, pe care tu NU trebuie să-l lași să decadă, pentru sublimul pe care trebuie să-l faci să înflorească în inima contemporanilor tăi, chiar de ar fi să-l crești cu tot sângele vieții tale, pe care numai odată o ai"

Bunul-simț și caracterul lipsesc cu desăvârșire (cum ar spune Caragiale), marii majorități a guvernanților noștri. Situația în țara noastră a scăpat de mult de sub control: „Ca la noi la nimenea". Ei sunt artizanii negativi din ultimii 27 de ani; ei au adus țara în prag de război civil și de nemulțumiri generale. Vina o pot împărți în mod egal toate partidele politice: PSD, PNL, PMP, UDMR. USB, MINORITĂȚILE; toate, fiindcă în decursul anilor trecuți au fost împreună la cârma țării, s-au pupat unii cu alții, după care și-au dat în cap, cum fac acum. NU ESTE LEGE DOMNILOR, ȘI CÂND ESTE LEGE, SUNTEȚI PRIMII CARE O CĂLCAȚI.

Ce bine era odată, când strămoșii noștri erau mai limitați intelectual, dar cu mult mai mult caracter și bun-simț; În „SFATUL BĂTRÂNILOR" erau din toate categoriile sociale, cei mai cinstiți dintre cei mai cinstiți: țărani, muncitori, dascăli, specialiști, preoți, comercianți, medici ș.a. Acum, în „SFATUL PARLAMENTARILOR" sunt de toate pentru toți, mai puțini aceia care ar trebui să fie cu adevărat, care să acopere toată aria profesiunilor... Cum este posibil să hotărască ei în numele tuturor bisericilor? Dar pentru spitale, școli, și alte instituții vitale, fără să facă parte din corpul lor deplin? Mă îndoiesc de atâta deșteptăciune și istețime din partea lor. Rezultatele celor 27 de ani mă îndreptățesc să spun acest lucru. Aud pe un mare mahăr că îi face „GĂȘCARI" pe unii opozanți, fără să menționeze că și el, mai ieri, alaltăieri era tot un „GĂȘCAR" și chiar mai mult decât atât, și... penal. RUȘINE SĂ VĂ FIE! ODATĂ, TOT O SĂ PLĂTIȚI PENTRU DISTRUGEREA ȚĂRII ȘI A LINIȘTII SUFLETELOR NOASTRE OBIDITE, DATORITĂ INCOMPETENȚEI, OBRĂZNICIEI ȘI NIMICNICIEI VOASTRE.

În 31 ianuarie, datorită nesimțirii voastre parlamentare, ați scos în stradă zeci de mii de oameni; i-ați forțat, prin galeriile de fotbal plătite de tătuca american Soroș, să se încaiere cu cei care apără ordinea și care sunt frații, copiii, părinții noștri și să ne faceți o noapte de coșmar, de frică și incertitudine. Când oare o să vă vină mintea la loc, cum spune românul? Să scoateți în stradă întreaga țară pentru unirea cu Basarabia; frații noștri, care prin parlamentarii lor patrioți, când s-a cedat Basarabia au spus cu lacrimi, din fața tribunei parlamentare: „FRAȚILOR! PE NOI CUI NE LĂSAȚI?"Când veți scoate țara în stradă pentru jignirile, umilirile și pretențiile UDMR și ale Ungariei, care ne mint în toată lumea și luptă până la sânge pentru alipirea Ardealului drag la Ungaria?

Dar cui să ceri să fie român patriot cu adevărat? Toți v-ați lepădat de Neamul Românesc, ca Iuda de Hristos, dar, tare mă tem că toți veți sfârși asemenea lui Iuda. Dumnezeu și poporul NU vă va ierta. CU DUMNEZEU ȘI ȚARA NU SE JOACĂ! La loc comanda, „CARACTER și BUNUL SIMȚ"!

Istoricul Iorga îi spune fiecăruia: „SĂ FII MÂNDRU CĂ STAI SUS NUMAI ATUNCI CÂND NU ȚI-E RUȘINE

SĂ-ȚI ADUCI AMINTE CINE TE-A ADUS ACOLO". Să nu uităm nici de părintele Arsenie Boca: „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE!". AMIN!

„CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu