Neliniștile Generației Y (tinerii născuți între anii 1982 - 1999)

Distribuie pe:

„Terorismul, starea de sănătate, corupția și schimbările climatice sunt principalele probleme care îi preocupă pe tinerii „mileniani", cei născuți în perioada 1982 - 1999, recunoscuți ca Generația Y", reiese din cel mei recent studiu făcut de Deloitte, citat de mediafax.

Studiul scoate la iveală faptul că tinerii sunt tot mai preocupați de evenimentele cu care se confruntă lumea în acest moment, dar reușesc să își păstreze optimismul cu privire la capacitatea următoarei generații de a produce o schimbare. Evenimentele recente, în special atentatele din decursul anului 2016, i-a determinat pe mulți din Generația Y să se arate preocupați de siguranța personală și să se teamă de terorism și de războaie.

Tendința există în multe dintre țările europene, însă românii fac notă discordantă: „Chiar dacă în străinătate au avut loc atacuri teroriste, faptul că cei care comit aceste tentative sunt prinși imediat îi determină pe cetățeni să se simtă în siguranță și să nu se îngrijoreze. Asta e cheia în România. Dacă ar fi existat atentate teroriste, procentul de îngrijorare ar fi fost, clar, mai mare în rândul românilor. Dar noi suntem o țară de tranzit, nu una de destinație, de aici și lipsa de îngrijorare a cetățenilor români", afirmă psihologii.

Studiul Deloitte mai evidențiază că, în ceea ce privește locul de muncă, tinerii născuți în perioada 1982 - 1999 sunt predispuși să își părăsească jobul în următorii doi ani, în speranța că se vor afla într-o poziție financiară mai bună decât părinții lor.

Totuși, doar 36% din respondenți consideră că acest lucru se va întâmpla, în timp ce 31% afirmă că fericirea este pe primul plan pentru ei. Referitor la modul în care preferă să lucreze, două treimi din „mileniali" nu sunt adepții muncii de acasă, ci preferă să meargă la un birou, de vină fiind anxietatea acestora și dorința de a rămâne activi în câmpul muncii.

„Generatia Y nu este cu nimic mai specială decât orice altă generație trecută sau viitoare. Diferențele resimțite sunt într-adevăr mari, dar ele nu sunt date decât de faptul ca avansul tehnologic a făcut ca, în online, orice fel de conținut poate deveni cu ușurință global, oricine poate deveni influențator, iar crearea și distribuția conținutului sunt din ce în ce mai ieftine. Fizicul și virtualul se întrepătrund".

Sociologii mai susțin că tinerii din Generația Y, fiind inoculați de părinți cu ideea că sunt speciali, își formează așteptări foarte mari, care nu coincid cu realitatea, devenind astfel deziluzionați si nefericiți. „Arătați-le că îi iubiți și că nu vă descurcați fără ei, vorbiți-le sincer și deschis, faceți-i să se simtă originali și admirați, dar... nu îi judecați. Ei sunt orientați spre sine, deci nu așteptați simpatia lor".

Lasă un comentariu