PÂNZA DE PĂIANJEN, INSPIRAȚIE PENTRU CREAREA MUȘCHILOR ARTIFICIALI

Distribuie pe:

Oamenii chinezi de știință, în colaborare cu cei americani, citați de descopera.ro, au inițiat un studiu prin care doresc să analizeze forța impresionantă a pânzei de păianjen din specia Ornithoctonus huwena, scopul acestora fiind să imite procesul în crearea mușchilor artificiali.

„La baza contracției și acțiunilor mușchilor stă o dinamică geometrică. Variația acestei dinamici apare peste tot în natură, prezentând o diversitate de mecanisme și structuri care pot fi sursă de inspirație pentru crearea artificială a țesutului muscular și a unui material puternic și rezistent.

Datorită structurii și flexibilității sale, pânza de păianjen a speciei Ornithoctonus huwena poate fi replicată pentru crearea țesutului muscular artificial.

Alături de această structură, pânza prezintă comportamente similare cu acțiunea mușchiului la contactul cu apa. Pânza de păianjen este un material natural cu o mare sensibilitate la apă, ceea ce ne inspiră în studierea interacțiunii dintre pânză și apă.

În cadrul studiului, analizăm comportamentul de dilatare-contracție al pânzei declanșat de contactul cu apa și dorim să aplicăm acest principiu în construirea țesutului muscular artificial.

De asemenea, analizăm proteinele din care sunt constituite aceste fibre, observând proprietatea hidro-reflexivă a acestora. Structura a fost observată în detaliu cu ajutorul microscopului electronic și a spectroscopiei, arătând cu precizie conformația proteinelor care formează pânza. Cu ajutorul acestor tehnici, s-a observat și afinitatea pentru apă a proteinelor.

Există posibilitatea ca, pe baza acestui principiu, să se inventeze noi utilaje care folosesc puțină energie și sunt ecologice. Interacțiunea dintre materie și lichid poate rezulta în schimbări structurale ale materialelor, care mai departe pot fi aplicate dispozitivelor de acționare, senzorilor și dispozitivelor flexibile", explică specialiștii.

 

Lasă un comentariu