LA CASA IANCULUI, „CONFERINȚA DE PACE DE LA PARIS" (1946-1947)

Distribuie pe:

Miercuri, 8.02.2017, la ,,Casa Iancului", a avut loc o comunicare extrem de interesantă a domnului prof. Mihai Monoreanu, prezentată de dl Ioan Berța, președintele Asociației Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu - filiala Mureș, referitoare la ,,Conferința de pace de la Paris", conferință ținută după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Din materialul extrem de bine documentat numerosul auditor a aflat despre modul în care România s-a pregătit pentru acest Tratat de Pace cu toată seriozitatea și răspunderea, angajând cei mai buni specialiși (pe diverse domenii de activitate) pe care i-a avut la acel moment, încrezătoare că se va face dreptate și că i se vor recunoaște meritele militare, jertfele și mai ales contribuția sa la scurtarea acestui nimicitor război.

Atmosfera din timpul tratativelor, poziția umilitoare în care delegația rămână a fost pusă, au făcut imposibilă susținerea cauzei sale, totul rămânând la latitudinea și bunăvoința învingătorilor, care ne-au tratat ca pe o națiune învinsă, prevederile tratatului fiindu-ne impuse fără să putem face nimic. Singura undă de bucurie a fost faptul că învingătorii au recunoscut că ,,Transilvania aparține de drept României", dar au și consfințit toate celelalte pierderi teritoriale importante, nerecuperate nici până în prezent. La toate acestea s-au adăugat plata unor uriașe despăgubiri de război, căderea noastră în zona de influență sovietică, bolșevizarea țării etc., etc., nenorociri îndurate de români cât pentru un alt război. Triste realități de acum 70 de ani ale căror consecințe nu s-au terminat nici până astăzi, când nori negri, amenințători se ridică iar din cele patru zări găsindu-ne mai dezbinați și mai slabi ca niciodată.

În partea a doua a activităților, pentru a destinde puțin atmosfera, poeții Mircea Dorin Istrate, Silviu Rațiu, Luca Smaranda au citit din creația proprie, iar dna Mariana Ploeșteanu a recitit căteva frumoase poeme din creația lui Grigore Vieru, poet care va face obiectul viitoarei activități ce va avea loc la data de 15.02.2017 la ,,Casa Iancului''.

Lasă un comentariu