EXTRAS DIN RAPORTUL DE AUTOEVALUARE A ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ,,HOREA" AL JUDEȚULUI MUREȘ ÎN ANUL 2016

Distribuie pe:

Referitor la activitatea INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ,,HOREA" AL JUDEȚULUI MUREȘ, în anul 2016, domnul Cpt. VIRAG CRISTIAN PETRICĂ din cadrul I.S.U. Mureș-COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE, ne-a informat:

,,Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Horea» al Județului Mureș s-a desfășurat în baza prevederilor art.10 din Ordonanța Guvernului nr.88/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.363/2002, modificată și completată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.25/2004 aprobată prin Legea nr.329/200, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență aprobată prin Legea nr.15/2005, Hotărârea Guvernului României nr.1490/2004 cu modificările și completările ulterioare și Hotărârea Guvernului României nr.1492/2004 privind principiile de organizare, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste."

Situația intervențiilor

Din totalul celor 19.968 cazuri de urgență la care a fost solicitată unitatea în anul 2016, 1.397 au fost în cazul situațiilor de urgență, iar 18.571 au fost solicitări de asistență medicală de urgență și descarcerare, în medie 54,5 intervenții pe zi, numărul solicitărilor crescând cu 6,51%, comparativ cu anul 2015 când am fost solicitați la 18.747 cazuri de urgență (din care 1.477 situații de urgență și 17.270 solicitări de asistență medicală de urgență și descarcerare). Total intervenții altele decât SMURD.

De asemenea, subunitățile inspectoratului au efectuat un număr de 2.270 recunoașteri și instruiri în obiective, 64 de exerciții cu forțe și mijloace în teren, a efectuat 697 deplasări fără intervenție și întoarceri din drum, alături de 98 alerte false (inclusiv SMURD).

Numărul total de intervenții altele decât SMURD

Cele mai multe intervenții în anul 2016 s-au înregistrat în luna Iunie - 153 de intervenții, iar cea mai mare creștere a numărului de intervenții/lună comparativ cu anul 2015 a fost în luna noiembrie (creșterea fiind de 42,7%).

Intervenții S.M.U.R.D.

S.M.U.R.D. a fost solicitat să intervină în 18.571 cazuri (în medie 50,7 pe zi), față de anul 2015 a crescut cu 7,5 % numărul intervențiilor la care au intervenit echipajele S.M.U.R.D.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD din județ a fost de 09:18 minute, sub media pe țară care a fost de 11:00 minute.

ACTIVITATEA DE PREVENIRE

Obiectivul și direcția prioritară de acțiune avută în vedere

Obiectiv:

Integrarea acțiunilor preventive în ansamblul global al eforturilor inspectoratului în vederea gestionării riscurilor la nivel județean și creșterea nivelului de pregătire și educare a populației în domeniul situațiilor de urgență.

Direcție prioritară de acțiune:

Asigurarea unui management adecvat al situațiilor de urgență la nivel local prin diversificarea acțiunilor, formelor și mijloacelor de informare și educare a populației.

Deficiențe constatate - înlăturate:

Atributul de control și îndrumare s-a materializat prin depistarea unui număr de 3.479 deficiențe constatate privind apărarea împotriva incendiilor, în scădere ușoară față de 3.636 deficiențe constatate în anul 2015 și 454 din punct de vedere al protecției civile, în scădere față de 810 deficiențe constatate în anul trecut.

Dintre deficiențele constatate 881 au fost înlăturate, adică 23,88%, din punct de vedere a apărării împotriva incendiilor, iar din punct de vedere al protecției civile au fost soluționate 19, adică 3,76%.

Petiții - sesizări: 50 pe linia securității la incendiu și 2 în domeniul protecției civile. Nu au fost înregistrate reveniri ca urmare a unor răspunsuri incomplete sau necorespunzătoare.

Sancțiuni:

Pentru încălcările normelor ce au constituit contravenții s-au aplicat un număr 3.028 avertismente și 260 amenzi pe linia apărării împotriva incendiilor în cuantum de 486.510 lei respectiv 428 avertismente pe linia protecției civile și 7 amenzi în cuantum de 13.200 lei. Cuantumul amenzilor aplicate în 2016 a scăzut față de anul 2015.

Avize - autorizații:

Activitatea de avizare și autorizare s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale și reglementărilor tehnice privind categoriile de construcții și instalații specifice, fiind emise: Avize de securitate la incendiu - 117; Autorizații de securitate la incendiu - 93; Avize de protecție civilă - 0; Autorizații de protecție civilă - 0; Alte categorii de avize; Avize la planuri de urgență internă - 0; Avize la planuri de evacuare în situații de urgență - 46; Avize la transportul deșeurilor periculoase - 98.

Relații internaționale

În perioada 19-23 iunie 2016 o delegație din partea Departamentelor de Pompieri din Shropshire și Merseyside (Liverpool), Marea Britanie, împreună cu un reprezentant al pompierilor din Austria a sosit în județul Mureș pentru a aduce 3 autospeciale pentru stins incendii pentru Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Fărărgău, Beica de Jos și Miercurea Nirajului. Pompierii străini au desfășurat programe de pregătire a personalului S.V.S.U. pentru familiarizarea acestora cu echipamentele din dotarea autospecialelor.

 Membrii celor 2 servicii de pompieri din Marea Britanie au revenit în luna octombrie împreună cu pompieri din Regensburg, Germania, pentru a aduce 2 autospeciale pentru stins incendii pentru Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Aluniș și Sovata precum și cu 1 autoturism și 1 microbus pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș.

De asemenea, în perioada 04.07.-07.07.2016 ISU „Horea" al Județului Mureș a participat la un exercițiu organizat la Simulatorul SMURD, unde au participat echipe din mai multe țări membre NATO și care a fost organizat în cooperare cu personal din cadrul IGSU și DSU.

În luna octombrie, în Brazilia, localitatea Curitiba a avut loc Competiția Mondială de Descarcerare și Traumă, din cadrul IGSU a făcut parte echipa reprezentativă a ISU Mureș. Echipa de traumă a reușit să se claseze la proba complexă pe locul 5 din totalul de 30 de echipe, iar clasamentul general la proba de Descarcerare din vehicule pe locul 15.

În luna noiembrie, doi instructori din cadrul Centrului Național de Formare Formatori în asistență medicală de Urgență și Descarcerare au participat în Ucraina-Kiev, ca lectori (instructori) la un curs prin program NATO, pentru pregătirea unui număr de 35 de persoane care vor activa ulterior ca instructori pe linie medicală.

Lasă un comentariu